PODCAST

Skribent

Jakob Åsell

28 januari 2020 | 20:00

Ninja Thyberg: “Jag använder porrvärlden som en metafor för kvinnorollen”

Sex, makt och könsroller står i fokus i Cannes-prisade regissören Ninja Thybergs filmer. Jakob Åsell hälsade på det svenska stjärnskottet i Los Angeles under inspelningen av långfilmsdebuten – om en ung tjej som äntrar porrbranschen.
– Jag hade aldrig någon dröm om att “make it in Hollywood. Det enda jag visste var att jag ville åka till Los Angeles och komma till porrindustrin. Det kanske låter konstigt, men nu har jag nästan svårt att komma ihåg att det kändes konstigt att sitta bredvid folk som har sex, för det har blivit så normalt för mig nu, skrattar Ninja Thyberg. 
 
Januarisolen silas mellan träden på den sömniga villagatan i Los Angeles där sen Göteborgsfödde regissören Ninja Thyberg förbereder ett besök på porrbranschens motsvarighet till Oscarsgalan i Las Vegas, där scener till hennes kommande långfilm utspelar sig.
 
– Från början när jag kom hit så ville jag verkligen göra en film om porr, det är inte drivkraften längre. Jag använder mig snarare av porrvärlden som en metafor. Det är istället en film om hur det är att vara kvinna, berättar Ninja Thyberg som under flera års tid besökt Los Angeles för att göra research i den verkliga porrindustrin. 
 
Ninja Thyberg har gjort ett antal framgångsrika kortfilmer kring teman som sex, makt och identitet. Kortfilmen "Catwalk" vann pris på  Tribeca Film Festival och 2013 tävlade hennes film "Pleasure" som enda svenska film under Kritikerveckan i Cannes. "Pleasure" utspelade sig bakom kulisserna på en porrfilmsinspelning, inte helt olikt den efterlängtade långfilmsdebuten (med arbetstiteln "Jessica").
 
 – Det är en fiktiv berättelse om en svensk 19-årig tjej som åker hit för att hon vill bli porrstjärna. Jag har spelar in den i nära samarbete med "porrbranschen" så i princip alla som är med i filmen är från den världen, berättar Ninja Thyberg.
 
I intervjuserien "i Hollywood" träffar Jakob Åsell svenska filmskapare som på olika sätt har sökt lyckan i USA för att prata om framgångar, motgångar och verkligheten bakom kulisserna. I poddintervjun med Ninja Thyberg berättar regissören bland annat om varför hon föredrar porrskådisar framför vanliga skådespelare, om svårigheterna att gå från hyllad kortfilmsregissör till debutlångfilmen och varför vi behöver fler sexskildringar på vita duken.
 
Dubbelavsnittet hittar ni på Acast, iTunes och Spotify. Ni kan även lyssna på del 1 av intervjun här nedan:
 
 
Intervjupodden “i Hollywood” görs i samarbete med Moviezine.
 
Foto: Spencer Maley / Lia Hietala
 

Läs även: Per Hallberg: "Jag har jobbat med några av de värsta i Hollywood"

 
| 28 januari 2020 20:00 |