Film

Skribent

Alexander Kardelo

21 november 2023 | 15:15

Michael Fassbenders nya film är bioårets senaste flopp

Rött kort till Taika Waititi och feelgood-komedin "Next Goal Wins", som enligt kritikerna missar målet totalt.
Filmåret 2023 har levererat några tunga floppar. Inte ens storfilmer med "Indiana Jones" eller "Mission: Impossible" i titeln var immuna. Den senaste besvikelsen på bio är ett något mindre projekt, dock med stora namn ombord - Michael Fassbender spelar huvudrollen och Taika Waititi ("Thor: Ragnarök") står för regin.
 
Trots det, och trots löftet om en varm och fin underdog-historia, lyckades inte Next Goal Wins" charma kritikerna eller locka biopublik. Efter förra veckans USA-premiär skriver Slashfilm att filmen är "2023 års senaste bioflopp". Intäkterna landade på låga 2,5 miljoner dollar under premiärhelgen.
 
En anledning tros vara svaga recensioner. Kritikerna har stämplat filmen som tråkig, klyschig och inte särskilt rolig, med endast 41% positiva omdömen på Rotten Tomatoes. "Har Taika Waititi slutat ens försöka"? frågade sig Vulture i sin sågning av filmen.
 
 
Nyzeeländska sajten Stuff kontrar med att "filmen är en klassisk Nya Zeeland-komedi - inte konstigt att amerikanerna inte fattade den".
 
Vi får se om "Next Goal Wins" lyckas bättre på andra marknader. Waititi är trots allt känd för publikfriande filmer med en speciell humor, från den mer allvarliga "Jojo Rabbit" till ett par lättsammare Marveläventyr. Här i Sverige får vi se filmen om världens mest misslyckade fotbollslag på bio den 12 januari.
 
| 21 november 2023 15:15 |