Film

Skribent

Alexander Svensson

25 oktober 2023 | 17:30

Netflix mest sedda komedi just nu sågas av kritiker, älskas av tittarna

Bill Burrs regidebut "Old Dads" ligger i skrivande stund 1:a på Netflix.
Komikern Bill Burr är känd från sin långa och framgångsrika karriär som stand-up-komiker och för skådespelarprestationer i bland annat “The King of Staten Island” och “The Mandalorian”. Nu har han debuterat som regissör med komedifilmen “Old Dads”, som gick upp på Netflix i fredags.
 
“Old Dads” handlar om tre medelålders män som försöker uppfostra sina små barn i det moderna samhället de inte begriper sig på. Bill Burr står som sagt för regin, och har även varit med och skrivit manus, samt spelar en av de tre farsorna. De andra två görs av Bobby Cannavale (“Ant-Man”) och Bokeem Woodbine (“Ghostbusters: Afterlife”).
 
“Old Dads” ligger i skrivande stund etta på Netflix i Sverige, och är just nu den mest sedda filmen globalt på Netflix. Enligt Screen Rant har filmen tittats på i sammanlagt 23.1 miljoner timmar på bara tre dagar. Framgången får kanske ses som något överraskande med tanke på att filmen fått hård kritik från recensenter. Deadline skriver till exempel:
 
"En tölpig och motbjudande vulgär komedi som, eftersom den inte kan hävda något annat utmärkande drag, sannolikt kan ha skrivits uttryckligen för att slå världsrekord för i mängden f-ord i en stor studiofilm."
 
 
RogerEbert.com skriver recensenten Matt Zoller Seitz: "Old Dads har en grym rollista, men den är knappt en film."
 
Hårda ord från kritikerna, men det verkar som sagt inte ha avskräckt Netflixpubliken. IMDB:s användare har gett den 6.3 av 10 i genomsnitt, vilket ju knappast är ett katastrofalt betyg. Användaren mikey-e skriver till exempel
 
“Filmen börjar lite långsamt men katapulterar sig till ren komisk briljans exakt 18 minuter in. Bill Burr och de övriga skådespelarna ger sitt absolut bästa, vilket gör filmen till den roligaste komedin jag sett på tio år.”
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
Även på Rotten Tomatoes syns tydliga skillnader mellan kritikerna och tittarna. Av kritikerna var det bara 23% som gillade filmen. Bland den vanliga publiken är samma siffra 88%. Det ser med andra ord ut som att Bill Burr lyckats göra en komedi som delar recensenter och tittare.
 
 
Har du sett “Old Dads”? Håller du med kritikerna, eller tycker du att de gett filmen oförtjänt mycket skit?
| 25 oktober 2023 17:30 |