Serie

Skribent

MovieZine

9 juni 2016 | 10:45

Netflix vet vilka tv-serier du slukar fortast

Så skiljer sig våra streamingvanor beroende på genre.
Har du koll på vilka Netflix-serier du bingar direkt, och vilka avsnitt som kan ligga och vänta längst innan du ser dem?

Lyckligtvis har Netflix koll på allt vi gör, så även detta. En ny undersökning från streamingtjänsten visar att thrillers som ”Breaking Bad” och ”The Fall”, samt skräck som ”Hemlock Grove” och ”Scream”, slukas snabbast efter premiär.

Tittarna sparar hellre på satiriska komedier som ”BoJack Horseman” och politiska dramaserier som ”House of Cards”. Läs mer om Netflix undersökning nedan. Netflix tittare över hela världen skapar egna regler för tv-serietittande. Istället för att prompt titta på ett avsnitt i veckan väljer många nu att sträcktitta på vissa serier.


I snitt ser användarna en hel säsong på en vecka idag. Men även om sträcktittande är den nya normen tittas inte alla serier på samma sätt. I sträcktittarskalan visar Netflix hur vi ser på serier idag; vilka vi slukar direkt och vilka vi hellre sparar på.
 
I en ny undersökning har Netflix analyserat tittarbeteenden för några av världens största och mest inflytelserika tv-serier, och fick reda på när tittarna fokuserar på att avsluta en serie så tittar de på lite mer än två timmar om dagen för att se klart på en hel säsong. När en mängd olika serier organiserades i relation till detta riktmärke visades intressanta mönster mellan olika typer av serier och tittarvanor.

"Bara ett avsnitt till..."

 
Serier som ”Sense8”, ”Orphan Black” och ”The 100” håller fast i tittarna, påverkar dess sinnen och, som sträcktittarskalan visar, gör det svårt att värja sig från att titta på ännu ett avsnitt. De klassiska elementen av skräck och thrillers får tittarna att krampaktigt stanna kvar i soffan, vilket syns tydligt då serier som ”The Walking Dead”, ”American Horror Story” och ”The Fall” slukas mest av alla serier i hela världen. Dramakomedier som ”Orange is the New Black”, ”Nurse Jackie” och ”Grace & Frankie” är också duktiga på att fånga tittarna och få dem att vilja titta på ”bara ett avsnitt till”.
 
Det är ingen överraskning att komplexa serier som ”House of Cards” och ”Bloodline” däremot hellre tittas på i en mycket mindre påskyndad takt, eller att tittarna tar tiden att uppskatta detaljerna för dramaserier i tidigare årtal, som ”Mad Men” och ”Peaky Blinders”. Vad som kanske är mer överraskande är tittarvanorna för sarkastiska komedier som ”BoJack Horseman”, ”Love” och ”Unbreakable Kimmy Schmidt”, där tittarna väljer att spara på avsnitten. Men det visar sig att samhällspikarna som stärker dess komedi, tillsammans med underhållande karaktärer med uppenbara brister, tillåter även dessa serier att sparas i större utsträckning.
 
- Som sträcktittarskalan indikerar kan tittarupplevelsen av en serie variera, säger Cindy Holland, Vice President of Original Content på Netflix. 

- Netflix hjälper tittaren att hitta en serie att sträcktitta på, där varken tittarens sinnesstämning eller tillfälle spelar någon roll. Vi ser att det till stor del handlar om friheten att kunna titta på serier i sin egen takt.

Hur väl stämmer det här överens med dina egna streamingvanor? Vilka tv-serier slukar du snabbast? Kommentera nedan.
| 9 juni 2016 10:45 |