Film

Skribent

Alexander Kardelo

22 maj 2018 | 08:45

Netflix är redo för nordiska originalfilmer

Nytt samarbete med en Oscarsvinnande dansk topp-producent öppnar upp för fler spännande skandinaviska projekt.
Efter den första danska originalserien ”The Rain” är Netflix redo att satsa på mer historier från Norden. Streamingjätten har skrivit avtal med danske producenten Kim Magnusson, som ska vaska fram talanger och pitcha spännande berättelser för nya originalfilmer i bland annat Sverige, Norge och Danmark.

Kim Magnusson har producerat mer än 125 filmer och tv-serier, bland annat ”Ondskan”, ”Maria Wern”, ”Underbar och älskad av alla”, ”Pingpongkingen”, ”Pusher”-trilogin, Viaplay-serien ”Veni Vidi Vici” och flera Beck-filmer. Han har även vunnit Oscars för 2 kortfilmer.

- Magnusson har oerhört starka relationer i Skandinavien, och många högkvalitativa filmer bakom sig. Skandinavien har producerat många starka berättelser, och vi ser fram emot att med Kims hjälp upptäcka fantastiska lokala projekt för världens publik, säger Netflix inköpschef Ian Bricke till Variety.
 

Jason Sudeikis, Anders Walter och Kim Magnusson på 2014 års Oscarsgala.
 
Kim Magnusson själv menar att Netflix är ett bra tillägg för independent-filmare, och en möjlighet för fler nordiska filmer att produceras. Filmerna kommer få en budget mellan 15-50 miljoner kronor, vilket är ungefär vad en svensk film kostar att producera idag. Men förhoppningen är att filmerna ska kunna göras lite större och mer globala än vad vi hittills är vana vid. De kommer att sträcka sig över alla genrer, och de första kan börja spelas in redan i höst. 

- Om Netflix gillar idén så kommer de hitta pengarna och vi kan göra filmen. Vi behöver inte vänta på de olika filminstituten eller de statliga tv-bolagen i Norden för att få finansiering. För independent-producenter är det bara en fördel.
 
Igår bekräftades även ryktet att presidentparet Barack och Michelle Obama kommer producera film och tv-serier åt Netflix.
 
Vad tycker ni om Netflix nordiska satsning? Vilka slags filmer och filmskapare hoppas ni får chansen att produceras?
| 22 maj 2018 08:45 |