Film

Skribent

Nader Ryan Pahlevani

16 februari 2024 | 08:01

Nu på Netflix: Sveriges första riktigt stora katastroffilm med Tuva Novotny

Vem kunde ana att Kiruna stod på tur?
Sveriges första riktigt stora katastroffilm "Avgrunden" har Netflix-premiär idag. Om du inte hann se filmen på bio eller av någon annan anledning undvek filmen finns den nu att se via streamingtjänsten från bekvämligheten av din soffa. 
 
Först och främst - kul att Sverige och svensk film vågar satsa på annat än "typiska" svenska titlar (ingen nämnd, ingen glömd). Norge har sedan en tid tillbaka bekantat sig med katastrofgenren och man har lyckats ge ut både lyckade och spännande titlar ("Vågen", "Jordbävningen"). 
 
 
Kiruna har drabbats av skakningar och sprickor, något som kopplas till stadens övergivna och nedlagda gruva. Frigga (Tuva Novotny) upptäcker att det är en tidsfråga innan hela staden rasar ner i - ja juste - avgrunden. Kampen mot klockan är ett faktum och evakueringen tidskrävande - hur kommer det gå? 
 
Charlotte Brange delade ut en stabil trea i sin recension för MovieZine och påpekar att filmen "är rätt och slätt absolut en storslagen katastroffilm, som petar på en hel del klyschor men som ändå brinner för sin egen svenska identitet."
 
Idag har filmen Netflix-premiär. Har du inte tjänsten finnsfilmen att hyra/köpa på SF Anytime och liknande. 
 
 
Kommer du se "Avgrunden" på Netflix? Kommentera nedan. 
| 16 februari 2024 08:01 |