Film

Skribent

Alexander Kardelo

1 november 2018 | 09:00

Netflix nya strategi: Originalfilmer släpps på bio först

"Roma", "The Ballad of Buster Scruggs" och "Bird Box" kommer få biopremiär ett par veckor innan de finns att streama.
Innan årets slut kommer tre Netflix-filmer att få sin premiär på amerikanska biografer, veckor innan de finns att streama. Det kan vara början på en helt ny strategi för streamingjätten, som tidigare stoltserat över att släppa sina originalfilmer för alla sina kunder samtidigt över hela världen.

Bröderna Coens stjärnspäckade western ”The Ballad of Buster Scruggs” visas på bio i Los Angeles, New York, San Francisco och London från den 8 november. Den 16 november släpps filmen på Netflix och på ytterligare biografer.

Alfonso Cuaróns familjedrama ”Roma” kommer gå upp i LA, New York och Mexiko den 21 november. Fler amerikanska städer följer, och den 7 december visas filmen på biodukar världen över. ”Roma” finns att streama den 14 december.

Slutligen ska Susanne Biers ”Bird Box”, en thriller med Sandra Bullock, få biopremiär 13 december i ett fåtal amerikanska städer samt London. Den 21 december blir det premiär på Netflix, och fler biostäder tillkommer.
 
 
Föga förvånande är planen att ge originalfilmerna en Oscars-push såhär under galasäsongen. Netflix filmchef Scott Stuber säger till The Wrap:

- Vi har fått ett otroligt gensvar på alla våra filmer under festivalsäsongen, inklusive "Outlaw King" som släpps på bio och Netflix nästa vecka. Vi vill bygga vidare på det. Vår prioritet är våra medlemmar och våra filmskapare, och vi vill ständigt förnya oss för deras skull.
 
Det är i nuläget inte klart om och när filmerna kommer nå även svenska biografer, men vi håller er uppdaterade.
| 1 november 2018 09:00 |