Film

Skribent

MovieZine

9 december 2023 | 16:00

Netflix nya katastroffilm lämnar tittarna förvirrade: ”Jättekonstigt slut”

Svenska Netflix-tittare lämnar både ris och ros för den stjärnspäckade thrillern som släpptes i fredags.
Med en stjärntät rollista (Julia Roberts! Ethan Hawke! Mahershala Ali!) och ett spännande domedagskoncept borde "Leave The World Behind" bli en av vinterns stora Netflix-snackisar. Men dramathrillern som släpptes på streaming igår lämnar vissa tittare som frågetecken.
 
I Facebookgruppen Bäst på Netflix hittar vi kommentarer som: "Alltså på riktigt dålig film! Man hoppades den skulle komma igång men icke så blev en stor besvikelse!"
 
"Frågorna radas upp under resans gång men svaren lyser med sin frånvaro. Ungefär som i Lost" tycker en tittare. Andra jämför filmen med Mark Wahlbergs kalkon "The Happening" och skriver: "Vi såg den igår. Över 2 timmar lång med oändliga onödiga scener av skit. Alltså vilket skämt."
 
"Fruktansvärt seg. Slutet fattade jag inte alls."
 
 

"Annorlunda och tänkvärd"

 
"Leave The World Behind" är till största delen ett laddat kammarspel med bara en handfull skådespelare. Regissören Sam Esmail (känd för "Mr. Robot") tar oss till ett lyxigt semesterhus som en familj har spontanhyrt över helgen.
 
Sent på natten knackar en man och hans dotter på dörren - de påstår sig vara husets ägare. Saker och ting känns inte rätt. Och när både tv-signalen och internet dör blir det obehagligt på riktigt. (Speciellt för tonårsdottern som bara vill se klart på "Vänner".)
 
En hel del kommentarer är positiva:
 
"Den påminner om "Den blomstertid nu kommer", men är ännu mer av en skräckthriller" skriver en person. "Det som skrämmer mest är att så många saker ligger inom räckhåll. På ett sätt gillar jag det osagda och oavslutade. Det skrämmer, men det blev två tummar upp."
 
"Riktigt bra tycker jag! Fick en obehagskänsla genom hela filmen och det gillar jag. Blev först irriterad på slutet men det var egentligen inte så dåligt insåg jag snabbt. Man fick ju faktiskt en förklaring så ju mer jag tänker på det desto mer gillar jag slutet ändå."
 
"Superbra film... Julia Roberts gör en fantastisk roll, Kevin Bacon är superbra han också. Tio av tio."
 
Någon annan tillägger: "Annorlunda dramaturgi och tänkvärd. Gillade det Julia Roberts sa om masspsykos."
 
 

"Slutet blev ett antiklimax"

 
Under filmens gång blir det allt tydligare för karaktärerna att omvärlden har drabbats av någon slags attack. (Lugnt, vi avslöjar ingenting här.) Men det där slutet alltså... Det faller inte alla i smaken, särskilt om man väntade sig klara svar eller någon slags tillfredsställande upplösning.
 
"Riktigt spännande & bra men slutet va abrupt. Som om dom fick slut på pengar & var tvungen att tvärkapa den. "Blev ett anti-klimax."
 
"Jättebra men förstår inte riktigt slutet" kommenterar en tittare. Fler håller med: "Bra och spännande men snopet konstigt slut".
 
"Någon som vet om det kommer en fortsättning?" undrar flera personer.
 
Nej, det blir ingen fortsättning på "Leave The World Behind". Men den som inte har något emot en ursnyggt filmad thriller och ett mystiskt, nästan Shyamalanskt undergångs-scenario som inte lämnar alla svaren, har något spännande att se fram emot. Filmen finns nu att streama på Netflix.
 
MovieZines recension landade på en 3:a i betyg: "Stämningen är tät och skådespeleriet på topp men något fattas (...) Filmen är en aning spretig och många sekvenser känns mer som rent effektsökeri snarare än logiska utvecklingar" skriver Patrik Linderholm.
 
Helt orelaterat - här kommer en härlig låt:
 
 
Vad tyckte du om filmen? Kommentera gärna nedan.
| 9 december 2023 16:00 |