Serie

Skribent

Alexander Kardelo

23 november 2022 | 14:20

Netflix inleder 2023 med spännande pusseldeckare. Hoppa mellan avsnitten som du vill

Streamingjätten sparkar igång tv-året 2023 med ”Kaleidoscope”, en miniserie som låter dig se avsnitten i valfri ordning.
Det råder ingen tvekan om att vårt tv-tittande har förändrats markant under de tio åren som Netflix har funnits på den svenska marknaden. Streamingtjänsternas intåg har fått de flesta att fasa ut sitt tv-tittande på linjära kanaler till förmån mot seriesnackisar som kan bingekollas på en helg. Vi samlas inte längre runt kaffemaskinen på jobbet för att diskutera och dissekera gårdagens ”Lost” eller ”24” - på gott och ont.
 
Möjligen var ”Game of Thrones” den sista watercooler-serien i en era då allt fler valmöjligheter öppnas upp, och vi skäms bort med allt mer bra ”content” hos allt fler streamers.
 
 

Antologi utlovar en unik upplevelse

 
I denna tid av förändring och utveckling - vad sägs om en tv-serie där du till och med kan se avsnitten i valfri ordning? ”Kaleidoscope” är det senaste experimentet från Netflix, en kuppthriller i antologiformat som lovar att ”varje tittare ska få en egen, uppslukande tittarupplevelse”.
 
Hur det ska funka är inte helt tydligt än, men jag gissar att de totalt åtta avsnitten kommer att presenteras i slumpad ordning för alla medlemmar. Avsnitten bär titlar som ”Yellow”, ”Green” och ”Red”, och leder fram till berättelsens final i ”White: The Heist”.
 
- Att kunna röra sig runt och se händelserna i olika ordning ger dig olika perspektiv på karaktärerna. Det finns frågor som ställs i ett avsnitt som kommer att besvaras i ett annat. På samma sätt kommer du möta på svar, som du inte ens noterat förrän frågan ställs i ett senare avsnitt, förklarar seriens skapare Eric Garcia för Tudum.
 
 

Mästertjuvar planerar den perfekta stöten

 
Handlingen då? Här ska vi få följa en grupp mästerjuvar som ger sig på ett till synes omöjligt och välbevakat kassaskåp och hoppas vinna storkovan. Storyn börjar 24 år innan kuppen och slutar 6 månader efter, och avsnitten bilder ”ett pussel av korruption, girighet, hämnd och svek” enligt Netflix egna beskrivning.
 
För ett fan av ”La Casa de Papel” låter en ny kuppserie som rena drömmen! Och med premiär på nyårsdagen är det bara att ringa efter en pizza och parkera sig i soffan med fjärrkontrollen redo.
 
Large b4fc7142f824ac6dded27cf920902bc0 kaleidoscope yellow unit 01288rc
 

De åtta avsnitten som kan ses i valfri ordning är:

 
“Yellow: 6 Weeks Before The Heist”
“Green: 7 Years Before the Heist”
“Blue: 5 Days Before the Heist”
“Violet: 24 Years Before the Heist”
“Orange: 3 Weeks Before the Heist”
“Red: The Morning After the Heist”
“Pink: 6 Months After”
“White: The Heist” - den episka finalen
 
- Allt började med strukturen, förklarar seriens skapare Eric Garcia. När allt släpps på en gång finns det ingen anledning att se avsnitten från 1 till 8. Alla kommer se avsnitten i olika ordning.
 
- Jag älskade hur ovanligt det var! Min första tanke var: "Vilken rolig gimmick. Tack och lov att det också är otroligt välskrivet", säger skådespelaren Rufus Sewell i videon nedan.
 

I rollerna ser vi Giancarlo Esposito, Rufus Sewell, Paz Vega och Jai Courtney. ”Kaleidoscope” släpps på Netflix den 1 januari klockan 09 på morgonen.
| 23 november 2022 14:20 |