Film

Skribent

Mats Karlsson

24 maj 2018 | 22:15

Netflix har passerat Disney

Streamingjätten är nu världens största underhållningsföretag - sett till börsvärdet.
Det är många som har ifrågasatt Netflix affärsmodell, att ständigt pumpa ut stora pengar till nytt innehåll. Men nu rapporterar Variety att de stora ivesteringarna har minsann lönat sig, streamingjätten har redan passerat studiodominanten Walt Disney Pictures börsvärde.
 
Med tanke på Disneys kolossala framgångar, där Marvel och Star Wars är två av de främsta förklaringarna är detta besked överraskande för många. Men Netflix affärsmodell har verkligen burit frukt, bara i år har Netflix-aktien stigit med 82 procent. Det har medfört att streamingjätten med 153 miljoner dollar i börsvärde (Disneys värde uppgår till 152 miljoner dollar), nu kan titulera sig som världens största underhållningsföretag.
 
Netflix omsättning uppgår till 3.7 miljarder dollar, som är en ökning med 40 procent på årsbasis. Streamingtjänsten uppvisar intäkter på 290 miljoner dollar, en ökning med 63 procent. Tack vare att man investerar flitigt i nytt innehåll räknar Netflix att det kommer ta ytterligare några år innan man har ett positivt kassaflöde att visa upp.
 
Enligt branschtidningen kommer Netflix spendera hela 8 miljarder under 2018 på nytt innehåll, där 85 procent av de investeringarna dedikeras till egna produktioner.
| 24 maj 2018 22:15 |