Film

Skribent

MovieZine

5 januari 2024 | 23:20

Netflix la just till 31 nya filmer - den här danska thrillern fick toppbetyg!

En svensk regissör står bakom en av de bästa thrillers vi sett på länge.
Strax innan nyår lade Netflix ut ett 40-tal nya filmer på sin tjänst. Och den här veckan har de fyllt på med över 30 titlar igen.
 
Här finns ännu fler skandinaviska favoriter, så som danska dramat "Bröder", norska katastroffilmen "Jordbävningen" och svenska komedin "En underbar jävla jul" (om nu någon skulle vara sugen på julfilm?).
 
Men vi vill särskilt slå ett slag för dramathrillern "Den skyldige" (2018), en dansk produktion med svenske regissören Gustav Möller bakom kameran. Svensk-danske Jakob Cedergren spelar huvudrollen, som en polis som fått den otacksamma uppgiften att svara på larmsamtal. Det låter kanske inte fullt så rafflande? Spänningen stiger dock avsevärt när en desperat, kidnappad kvinna ringer in och ber om hans hjälp...
 
Den innovativa filmen lyckas vara en riktig nagelbitare samtidigt som den utspelas i en enda miljö. Varken kameran eller karaktären lämnar någonsin larmcentralen. Den skärrade rösten i telefonen och alla ljuden däromkring låter dock tittaren vara med om en riktigt dramatisk händelseutveckling full av twistar.
 
Det blev högsta betyg på MovieZine när "Den skyldige" gick upp på bio. "Ruggigt imponerande, speciellt för att vara en film som enbart visar en snut vid sitt skrivbord" skrev Alexander Kardelo i sin recension.
 
Om upplägget låter bekant så gjorde Netflix en engelskspråkig remake - "The Guilty" med Jake Gyllenhaal. Men originalet är såklart bäst.
 
 

Veckans 31 nya filmer på Netflix:

 
Alla för en
Anja after Viktor
Bad Lands
Barnmorskan
Bitconned: Det stora kryptobedrägeriet
Boundaties
Bröder
Dave Chappelle: The Dreamer
Den skyldige
Ditte & Louise
 
En underbar jävla jul
Good Burger
Good Grief
Hjärter Dam
Hur många lingon finns det i världen
Jakten på det gyllene slottet (Askeladden)
Jordbävningen
Maudie
Miss Granny
Månsken i Flåklypa
 
Running Man
Sausage Party
Ser du månen, Daniel
Snöns brödraskap
Så som i himmelen
The Abandoned
The Grump
The Purity of Vengeance (Journal 64)
Under sanden
Villains in the Metropolis
Vår tid ska komma
| 5 januari 2024 23:20 |