Serie

Skribent

Anders Eklöf

10 september 2022 | 16:39

Netflix funderar på att sluta släppa hela säsonger på en gång

Stora förändringar kan vara på gång hos streamingtjänsten Netflix, som tappar prenumeranter.
Ända sedan streamingtjänsten Netflix lanserades med serier som "Orange is the New Black" och "House of Cards" har det varit standard att hela säsonger släpps på en gång, så att tittarna kan sluka allt på en kväll om så önskas (eller "bingewatch", som det kallas).
 
Från publikens perspektiv är det härligt att kunna se allt i ett svep eller dela upp det i sin egen takt, men från streamingtjänstens synvinkel finns risken att tv-serien får mindre tid i rampljuset, då tittaren trycker i sig hela säsongen på en gång och går vidare till nästa.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
 
Jämför med hur HBO Max, Amazon Prime Video eller Disney+ gör med sina serier som "House of the Dragon", "Sagan om ringen: Maktens ringar" eller valfri Marvel- och Star Wars-serie, där varje avsnitt blir en snackis i sig då det släpps ett i veckan.
 
Nu rapporteras det dock från bland annat sajten Screenrant att Netflix funderar på att börja apa efter sina konkurrenter och hoppa bort från "binge"-modellen till förmån för ett avsnitt i veckan - för att hålla tittarna engagerade under en längre tid.
 
Rapporten kommer från ett nyhetsbrev från Puck News, där den tidigare The Hollywood Reporter-skribenten Matthew Belloni skriver att "Netflix har verkat ovilliga att ändra på modellen, eftersom att de inte har behövt eller velat. Nu verkar det dock som att de gör det".
 
Det är i nuläget oklart om det här blir verklighet eller inte, men det är helt klart en intressant utveckling för en streamingtjänst som mer eller mindre myntade begreppet "bingewatch" för cirka tio år sedan. Netflix har dock bekräftat att nästa säsong av "Stranger Things" kommer släppas i sin helhet. De planerar även att börja lansera ett billigare abonnemang, med reklam.
 
Vilken modell föredrar du? Ett avsnitt i veckan eller hela säsongen på en gång?
| 10 september 2022 16:39 |