Film

Skribent

Alexander Kardelo

5 oktober 2023 | 12:00

David Finchers nya thriller och andra Netflix-filmer går upp på svenska biografer

David Finchers ”The Killer” kan ses på vita duken redan om några veckor.
Netflix originalfilmer är för det mesta exklusiva för deras streamingtjänst. Men varje höst och vinter vill de spänna musklerna och visa upp sina alster på vita duken, i hopp om att locka uppmärksamhet under galasäsongen. Därför har vi tidigare kunnat se bland annat ”Marriage Story” och ”The Irishman” på svenska biografer.
 
Även i år landar tre Netflix-filmer på bio, några veckor innan sin streamingpremiär. Här har du chansen att fånga Oscarstippade titlar som David Finchers ”The Killer” och Bradley Coopers ”Maestro”.
 
Tyvärr säger den stora biografkedjan nix till Netflix, men filmerna går iallafall upp på mindre biografer och lär hittas främst i storstäderna.
 

Nyad - på bio 20 oktober

 
Sportdramat ”Nyad” är den sanna berättelsen om simmaren Diana Nyad, baserat på hennes självbiografi. Vid 60 års ålder ger hon sig på sitt livs utmaning: att simma från Kuba till Florida, en sträcka på 180 kilometer. Annette Bening spelar huvudrollen och har Jodie Foster vid sin sida. För regin står Elizabeth Chai Vasarhelyi och Jimmy Chin, tidigare kända för den Oscarsvinnande dokumentären ”Free Solo”. Släpps på Netflix den 3 november.
 
 

The Killer - på bio 27 oktober

 
David Finchers efterlängtade nya film fortsätter utforska hans passion för mördare och människans mörka natur. Filmen följer en namnlös lönnmördare som närapå misslyckas med ett uppdrag, ger sig ut på en internationell jakt - och börjar möjligen att tappa förståndet. Michael Fassbender gör sin första filmroll på fyra år i sällskap av Tilda Swinton i en biroll. ”The Killer” kommer till Netflix 10 november.
 
 

Maestro - på bio 8 december

 
Leonard Bernstein är den hyllade kompositören och dirigenten som kanske är bäst känd för musikalen ”West Side Story”. När vi nu får titta närmare på hans liv och verk är det med fokus på kärlekshistorien mellan Leonard och hans hustru Felicia. Bradley Cooper och Carey Mulligan spelar huvudrollerna, och Cooper regisserar nu även sin andra långfilm efter den starka debuten med ”A Star is Born”. Tunga namn som Scorsese och Spielberg är med som producenter. Premiär på Netflix den 20 december.
 
 
Planerar du att se någon av filmerna på bio? Kommentera nedan.
| 5 oktober 2023 12:00 |