Serie

Skribent

MovieZine

25 december 2021 | 09:00

Här är Netflix 11 bästa serier 2021, enligt svenska tittare

Vilka var de bästa Netflix-serierna från 2021? "Squid Game" och "Snabba Cash" ligger bra till på listan, men förstaplatsen tillhör en dansk deckare.
Vi lämnar snart 2021 och ett starkt serieår bakom oss. När filmindustrin tog en motvillig paus gick det desto bättre för streamingtjänsterna, och Netflix skämde bort sina tittare med flera omtalade premiärer varje månad. Vi fick bland annat flera spännande svenska serier som ”Snabba cash” och ”Young Royals”, vi fick bekanta oss med franska ”Lupin” och ta reda på ”Vem dödade Sara?” i Mexikos stora succé.

Årets Netflix-serier hade dock svårt att mäta sig i tittarsiffror mot en sydkoreansk megasnackis som kom från ingenstans och knockade alla - ”Squid Game” blev streamingjättens största släpp någonsin.

Men den populäraste serien? Det är danska ”Kastanjemannen”, om man frågar fansen. Vilket är precis vad vi har gjort. Mer än 3800 röster kom in via en stor omröstning i Facebookgruppen Bäst på Netflix, och här är topplistan över svenska tittares favoriter bland alla nya originalserier från 2021:

1. Kastanjemannen
2. Squid Game
3. Snabba Cash
4. Maid
5. Lupin
6. Young Royals
7. Den osannolika mördaren
8. Sweet Tooth
9. Ginny & Georgia
10. Vem dödade Sara?
11. Clickbait
 
Några spännande iakttagelser:
 
● Enbart fyra av serierna på topplistan är engelskspråkiga. Ännu ett bevis på att streamingtjänster som Netflix öppnar upp landsgränser och låter bra innehåll få spridning, oavsett språk.
 
● Det är framför allt spänning som går hem då mer än hälften av serierna är thrillers.
 
● Årets tre svenska serier har fått en kär plats i våra hjärtan (håll även utkik efter "Folk med ångest" som har premiär 29 december).
 
● Och ibland vill man bara mysa i soffan framför en gripande dramaserie, där såg "Maid" och "Ginny & Georgia" till att stilla det behovet. 
 
Vilken Netflix-serie blev din favorit under 2021? Kommentera gärna.
| 25 december 2021 09:00 |