Spel

Skribent

Andréas Göransson

2 april 2018 | 19:05

Nej, "Fortnite" är inte beroendeframkallande

En brittisk forskare har kommit fram till att man inte bör likställa spelande med beroenden. Detta efter att "Fortnite" varit i skottlinjen för oroliga föräldrar.
PUBG-konkurrenten "Fortnite" är inte beroendeframkallande. Det uppger Andrew Reid, forskare vid Glasgow Caledonian University, skriver BBC.
 
Trots att många spelare upplever att "Fortnite" är svårt att ”lägga på hyllan” har det inte med ett beroende att göra. Reid skriver i sin rapport att man inte ska lättvindigt kasta med ordet ”beroendeframkallande” då det kan stigmatisera vanliga konsumenter av spel.
 
”Att göra annorlunda vore att stigmatisera mediet som en ondska i vårt samhälle, trots att bevisen för att spel har positiv inverkan på lek och interaktivitet”, skriver Andrew Reid bland annat.
 
Diskussionen har uppkommit då många yngre spelare haft svårt för att lägga "Fortnite" ifrån sig. Många föräldrar och skolor har höjt ett varningens tecken – men det är alltså inte ett beroende i stil med alkohol eller tobak som ligger bakom fenomenet.
 
 
Reid menar också att det är bättre att se på varför spel är så brett konsumerade, snarare än att ge dem en stämpel som beroendeframkallande. Däremot rekommenderar forskaren ändå att föräldrar ser till att barnen spelar ”lagom mycket” och att de testar själva. Det blir lättare att föra en dialog med barnen om man har en djupare kunskap i vad de faktiskt lägger sin tid på.
 
Mer forskning inom området behövs dock, skriver Reid. Men fram tills att motsatsen är bevisad (som med all annan forskning) kan man med andra ord inte kalla Fortnite-spelande som ett ”missbruk”.
| 2 april 2018 19:05 |