Film

Skribent

Josefine Krischausky

18 april 2021 | 08:00

Nedräkning till Oscarsgalan 2021: Bästa visuella effekter

En vecka kvar! Vi tittar närmare på Oscarsgalans startfält för årets bästa visuella effekter, som rymmer allt från Disney till Christopher Nolan.
Den 25 april är det dags. Den 93:e Oscarsgalan är något försenad, men också ovanligt svårtippad. MovieZine räknar ner med en artikelserie som guidar dig till de nominerade i 10 stora kategorier.
 
De datoranimerade specialeffekter vi ser i filmer idag må skilja sig en del från vad som förekom under filmhistoriens tidigare år. Faktum är dock att Oscarskategorin för bästa visuella effekter har funnits med i snart ett sekel, däremot med vissa förändringar och ett antal namnbyten på vägen.
 
Under åren har vinster och nomineringar gått till flera olika delar av filmvärlden, från berömda franchises och Disneyfilmer till draman och äventyr från både små och stora filmskapare. Speciellt för i år är att fler lite mindre filmer får plats i startfältet, där produktioner från Marvel och Star Wars-universumet för ovanlighetens skull frånvarar. Bland nomineringarna finner vi även mycket variation gällande vad filmerna skildrar, och både animerade apor, dödliga monster och Nolan-action ges utrymme. 
 
Vid förra årets gala gick priset till Sam Mendes krigsdrama "1917", och denna gång står det mellan dessa kandidater:
 
Large 85d9896c4fbda15cbf0cdb15e0de9371 ska cc 88rmavbild 202021 04 16 20kl. 2017.11.24
 

"Love and Monsters"

 
Detta monsteräventyr med Dylan O'Brien och Jessica Henwick utspelar sig i en postapokalyptisk tid, där människor tvingas leva i underjordiska kolonier, för att inte falla offer för livsfarliga varelser. Matt Sloan, som haft främsta överseende över filmens specialeffekter, har tidigare varit involverad i produktioner som "The Martian", "Avengers" och "Avatar", som samtliga har nominerats eller prisats i kategorin. Finns nu att streama på Netflix.
 
Large 85d9896c4fbda15cbf0cdb15e0de9371 aaaabafy7ehimarovk e  izkowo4prvfdvrscfqpzskxwtsrxiw6wnjbndnhnkkha264wcrfp25nmpbfr4lozaxbosgh tp
 

"The Midnight Sky"

 
Även det George Clooney-regisserade Netflix-dramat "The Midnight Sky" tar plats i en tid där vår planet har blivit förstörd, denna gång med kärnkraft som orsaken. En man måste försöka stoppa en grupp astronauter från att återvända till jorden, vars yta har förorenats med en livsfarlig strålning. Visual Effects Society prisade bland annat filmen för bästa visuella effekter i en fotorealistisk produktion, och i galasammanhang har produktionen även uppmärksammats för sitt soundtrack och produktionsdesign.
 
 

"Mulan"

 
Disney har som sagt uppmärksammats inom kategorin flera gånger tidigare, där deras senaste vinst var för fyra år sedan, med den datoranimerade versionen av "Djungelboken". Att deras live action-remake av berättelsen om Mulan skulle knipa en nominering var därför inte helt oväntat. Även denna produktion har under galasäsongen uppmärksammats på flera håll, och vad gäller just visuella effekter nominerades den till en BAFTA. 
 
 
 

"Den fantastiska Ivan"

 
 I år har Disney dessutom en fördubblad chans att ha hem statyetten, där deras andra kandidat är fantasydramat "Den fantastiska Ivan". I denna verklighetsbaserade berättelse följer vi en gorilla som lever i fångenskap som en cirkusartist, tillsammans med flera andra djur. Att lyfta fram just animerade apor inom denna Oscarskategori är inte heller något nytt – flera "Apornas Planet"-filmer har tidigare nominerats, och två olika gestaltningar av King Kong har vunnit statyetten genom åren. 
 
 
 

"Tenet" - vinnare?

 
Många hade nog hoppats på mer för Christopher Nolans senaste sci-fi-thriller, men under årets Oscarsgala får den nöja sig med två nomineringar, för sin produktionsdesign och sina visuella effekter. Inom just denna kategori har Nolans filmer haft tur förut, med vinster för "Inception" och "Interstellar". Sannolikheten att man tar hem statyetten även i år är defintivt rätt stor, inte minst med tanke på att filmen vann BAFTA-galans motsvarande kategori.
 
Vilken av kandidaterna tror du tar hem priset i år? Kommentera nedan. 
| 18 april 2021 08:00 |