Film

Skribent

Josefine Krischausky

23 april 2021 | 07:00

Nedräkning till Oscarsgalan 2021: Bästa manliga huvudroll

Med bara 2 dagar kvar tills galan går av stapeln tittar vi närmare på den manliga huvudrollskategorin, där både veteraner och talangfulla Oscars-nykomlingar är med och tävlar.
Den 25 april är det dags. Den 93:e Oscarsgalan är något försenad, men också ovanligt svårtippad. MovieZine räknar ner med en artikelserie som guidar dig till de nominerade i 10 stora kategorier.
 
I årets kategori för manliga huvudrollsinnehavare ser vi dels mer mångfald än under tidigare år, och det finns även variation på fler vis än så. En av de nominerade vann sin första Oscar redan för nästan 30 år sedan, medan tre stycken är nominerade för allra första gången (men däremot inte alls var särskilt otippade). 
 
Trots flera nykomlingar känns det definitivt som ett mycket starkt startfält, med flera imponerade rolltolkningar av väldigt olika typer av människor och karaktärer.
 
Vid förra galan vann Joaquin Phoenix för sin tolkning av Jokern. I år är de nominerade:
 
 

Riz Ahmed, "Sound of Metal"

 
Om Riz Ahmed (tidigare sedd i filmer som "Nightcrawler", "Jason Bourne" och "Venom") inte kändes som namn att lägga på minnet redan innan sin insats i "Sound of Metal", så har han utan tvekan blivit det nu. I filmen spelar han Ruben, en metaltrummis som plöstligt börjar förlora sin hörsel, och prestationen har redan hunnits prisbelönas på ett antal filmfestivaler och av flera organisationer av filmkritiker.
 
 

Chadwick Boseman, "Ma Rainey's Black Bottom" - vinnare?

 
Chadwick Bosemans sista filmroll, som den karismatiske trumpetisten Levee i "Ma Raineys Black Bottom", gav honom hans första nomineringar till flera stora filmgalor, och har hittills gett honom bland annat en Golden Globe och en SAG-award. Oddsen talar därför för att hans starka insats även blir belönad med en välförtjänt Oscar. Han skulle i så fall bli den tredje personen att postumt vinna en skådespelarkategori, där den senaste var Heath Ledger, år 2009.
 
 

Anthony Hopkins, "The Father"

 
Trots sin ålder fortsätter Anthony Hopkins att ligga på en hög nivå, och han är nu nominerad till en Oscar för andra året i rad, vilket även blir hans sjätte nominering sammanlagt. Denna gång är det för hans insats i "The Father", där han spelar en man som börjar förlora sitt minne, en roll som även blivit belönad med en BAFTA. Om han tar hem denna statyett blir det hans andra Oscarsvinst, med nästan 30 år sedan han vann för sin roll i "När lammen tystnar". 
 
 

Gary Oldman, "Mank"

 
Det har endast gått tre år sedan Gary Oldman vann sin första Oscar, då för sin porträttering av Winston Churchill i "Darkest Hour". Och skådisens tolkningar av verkliga personer tycks fortsätta gå hem hos juryn. Nomineringen för hans roll som Herman Mankiewicz, manusförfattaren bakom Orson Welles oförglömliga filmklassiker "Citizen Kane", blir hans tredje i denna kategori. 
 
 

Steven Yeun, "Minari"

 
"The Walking Dead"-stjärnan Steven Yeun har på senare år synts i filmer som "Okja" och prisbelönta "Bränd", men familjedramat "Minari" blev vad som kom att ge honom hans första Oscarsnominering. I filmen spelar han Jacob, en koreansk man som startar ett nytt liv i USA tillsammans med sin familj. Yeun gör även historia som den första asiatisk-amerikanska skådespelaren att nomineras i kategorin. 
 
Vilken rollprestation i årets startfält är din favorit? Kommentera nedan.
| 23 april 2021 07:00 |