Film

Skribent

Josefine Krischausky

20 april 2021 | 08:15

Nedräkning till Oscarsgalan 2021: Bästa manliga biroll

Nu är det 5 dagar kvar tills årets bästa skådespelarinsatser ska belönas på Oscarsgalan. I startfältet för manliga biroller ser vi allra främst verklighetsbaserade rolltolkningar, och flera skådisar som är nominerade för första gången.
Den 25 april är det dags. Den 93:e Oscarsgalan är något försenad, men också ovanligt svårtippad. MovieZine räknar ner med en artikelserie som guidar dig till de nominerade i 10 stora kategorier.
 
Bland årets Oscarskandidater ser vi en hel del verklighetsbaserade draman, och kategorin för Bästa manliga biroll är inget undantag, där en tydlig majoritet av nomineringarna är rolltolkningar av verkliga personer. 
 
Gemensamt mellan årets nominerade är att de alla är debutanter inom just denna kategori, men vi ser trots allt en variation mellan mer och mindre välkända namn. Möjligheterna är många: Ska priset gå till personen som hittills har glänst genom hela galasäsongen, eller kan vi istället få en helt oväntad vinnare? Eller är det kanske på tiden att man ger Sacha Baron Cohen sin första Oscar? 
 
Förra året gick statyetten till Brad Pitt, för hans prestation i Tarantinos "Once Upon a Time in Hollywood". Årets nominerade är: 
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 

Sacha Baron Cohen, "The Trial of the Chicago 7"

 
Vid årets gala är Sacha Baron Cohen för andra gången nominerad i kategorin Bästa manus efter förlaga, för sitt manus till "Borat Subsequent Moviefilm". Samtidigt har han sin allra första nominering i en skådespelarkategori, här för sin prestation i Aaron Sorkins rättegångsdrama "The Trial of the Chicago 7". I filmen spelar han Abbie Hoffman, aktivist och grundare av Youth International Party, samt en av de sju män som ställs inför rätta efter ett politiskt upplopp. 
 
 

Daniel Kaluuya, "Judas and the Black Messiah" - vinnare?

 
För tre år sedan nominerades Daniel Kaluuya i den manliga huvudrollskategorin för sin insats i "Get Out", men förlorade då mot Gary Oldman. I år har han sin första nominering i birollskategorin, och mycket pekar mot att han denna gång kommer ta hem vinsten. Hans roll i "Judas and the Black Messiah", där han spelar Fred Hampton, ordförande för organisationen Svarta Pantrarna, har nämligen redan har gett honom både en Golden Globe, en BAFTA och en SAG-award. 
 
 

Leslie Odom Jr., "One Night in Miami"

 
Det är dock inte bara politiska aktivister som får utrymme bland årets nominerade rolltolkningar, utan även inflytelserika musiker. I "One Night in Miami" spelar Leslie Odom Jr. (tidigare sedd i bland annat "Hamilton" och "Harriet") den berömda sångaren och låtskrivaren Sam Cooke, en insats som gett honom hans första nomineringar till flera stora filmpriser. Tack vare samma film har han även chansen att vinna en Oscar för Bästa originalsång, för låten "Speak Now". 
 
 

Paul Raci, "Sound of Metal"

 
73-årige Paul Raci må ha varit aktiv inom branschen ett bra tag, men det var först genom sin roll i "Sound of Metal" som hans skådespelarkunskaper kom att uppmärksammas ordentligt i filmvärlden. I filmen spelar han karaktären Joe, en döv man som driver ett hem för döva, nyktra alkoholister, och som blir ett starkt stöd för huvudpersonen Ruben (Riz Ahmed). 
 
 

Lakeith Stanfield, "Judas and the Black Messiah"

 
Sist ut i startfältet är Lakeith Stanfield, även han för sin roll i "Judas and the Black Messiah", där han spelar FBI-informatören William O'Neal. Under sin karriär har Stanfield tidigare medverkat i andra filmer som har uppmärksammats på Oscarsgalan, som "Selma" och "Knives Out", men detta är hans första egna nominering. 
 
Vilken skådespelarinsats tycker du förtjänar en vinst? Kommentera nedan. 
| 20 april 2021 08:15 |