Film

Skribent

Josefine Krischausky

24 april 2021 | 07:00

Nedräkning till Oscarsgalan 2021: Bästa kvinnliga huvudroll

Imorgon är det dags! Vi guidar dig genom de nominerade till Bästa kvinnliga huvudroll, en kategori som i år är relativt jämnt fördelad mellan tidigare vinnare och skådisar som har sin första nominering.
Den 25 april är det dags. Den 93:e Oscarsgalan är något försenad, men också ovanligt svårtippad. MovieZine räknar ner med en artikelserie som guidar dig till de nominerade i 10 stora kategorier.
 
När det blir dags att dela ut Oscarn i årets kvinnliga huvudrollskategori finns det mycket som kan hända. Bland de nominerade ser vi både huvudroller från några av galans största favoritfilmer, men även från produktioner som gått helt utan några andra nomineringar. Likaså är det en blandning mellan namn som redan är riktigt väletablerade i Oscars-sammanhanget, och namn som uppmärksammas av akademin för allra första gången. 
 
Spänningen känns dessutom extra hög i år – vid säsongens andra stora galor har vinsterna fördelats mellan flera stycken av Oscarskandidaterna, och att gissa vem som kniper statyetten blir långt ifrån enkelt. 
 
I fjol vann Renée Zellweger för sin gestaltning av Hollywoodikonen Judy Garland. I år finner vi dessa kvinnor bland de nominerade:
 
 

Viola Davis, "Ma Rainey's Black Bottom"

 
Fem år har gått sedan Viola Davis vann en Oscar för sin biroll i "Fences", och nu har hon sin fjärde Oscarsnominering, även denna gång för en film baserad på en teaterpjäs. I "Ma Rainey's Black Bottom" spelar hon titelrollen Ma Rainey, även kallad för "bluesens moder". Rolltolkningen av den inflytelserika sångerskan, som främst var aktiv under tidigt 1900-tal gav, henne tidigare i april en statyett vid årets SAG-gala. 
 
 

Andra Day, "The United Stated vs Billie Holiday"

 
Även den andra personen på årets lista är nominerad för rollen som en berömd musiker. Den Grammy-nominerade artisten Andra Days tolkning av jazzsångerskan Billie Holiday, i en film som skildrar flera aspekter av hennes liv på och bakom scenen, belönades även med en statyett under årets Golden Globe-gala. Både denna vinst, och inte minst hennes Oscarsnominering, blir kanske extra imponerande med tanke på att detta är Days första stora filmroll. 
 
 

Vanessa Kirby, "Pieces of a Woman"

 
Ytterligare en debutant i startfältet är Vanessa Kirby, som du tidigare kan ha sett i filmer som "Fast & Furious: Hobbs & Shaw" och "Mission: Impossible - Fallout", eller som Prinsessan Margaret i "The Crown". I dramat "Pieces of a Woman" gör hon däremot en helt annan roll. Här spelar hon Martha, som efter en tragisk hemförlossning måste leva med sorgen av att förlora sitt nyfödda barn. 
 
 

Frances McDormand, "Nomadland" - vinnare?

 
För bara tre år sedan vann Frances McDormand för sin huvudroll i "Three Billboards Outside Ebbing, Missouri", och frågan är om hennes roll som nomaden Fern nu kan komma att ge henne ännu en Oscar. Kategorin är som sagt svårtippad i år, men faktumet att McDormand vann en BAFTA i motsvarande kategori, samt att "Nomadland" tros bli Oscarsgalans stora vinnare, kan definitivt höja hennes chanser. Som en av producenterna bakom filmen har hon även chans att ta hem ytterligare en statyett, om man vinner i kategorin för Bästa film. 
 
 

Carey Mulligan, "Promising Young Woman"

 
Den tredje personen att vara nominerad för första gången är brittiska Carey Mulligan, tidigare prisbelönad på annat håll för sin roll i filmen "An Education". Insatsen i Emerald Fennells regidebut "Promising Young Woman", där hon spelar den hämndlystna kvinnan Cassie, har hittills gett henne utmärkelser på vissa filmfestivaler – om det blir några ännu större priser återstår att se. 
 
Vilken kvinnlig huvudrollsinnehavare tycker du förtjänar att vinna? Kommentera nedan.
| 24 april 2021 07:00 |