Film

Skribent

Josefine Krischausky

21 april 2021 | 08:00

Nedräkning till Oscarsgalan 2021: Bästa kvinnliga biroll

4 dagar kvar! Vilken kvinnlig birollsinnehavare tar hem vinsten denna gång? En etablerad Hollywoodstjärna, en veteran från Sydkorea, eller kanske en nykomling från Bulgarien?
Den 25 april är det dags. Den 93:e Oscarsgalan är något försenad, men också ovanligt svårtippad. MovieZine räknar ner med en artikelserie som guidar dig till de nominerade i 10 stora kategorier.
 
Årets Oscars-startfält har, för en gångs skull, lyckats visa på mycket variation i flera avseenden, och detsamma gäller för årets nominerade kvinnliga biroller. Här ser vi skådespelare i flera olika åldrar, med skilda bakgrunder, och med olika mycket Oscars-erfarenhet. 
 
Under galakvällen finns det mycket som kan hända, där priset kan gå till en i princip okänd nykomling, men även en väletablerad Hollywoodveteran. Men inte minst, så är det kanske äntligen dags att ge statyetten till en skådespelare ur en icke-engelskspråkig film?
 
I fjol vanns kategorin av Laura Dern, för hennes roll i "Marriage Story". Årets nominerade är: 
 
 

Maria Bakalova, "Borat Subsequent Moviefilm"

 
Årets kanske största genombrott kom från 24-åringen Maria Bakalova, som spelade Borats dotter i uppföljaren till den ikoniska mockumentären. Hon gjorde sin skådespelardebut för fyra år sedan, och har sedan dess medverkat i ett antal filmer i sitt hemland Bulgarien. Under denna galasäsong gör hon dessutom historia på flera håll, genom att vara den första bulgariska personen att nomineras till bland annat en BAFTA, Golden Globe och inte minst en Oscar. 
 
 

Glenn Close, "Hillbilly Elegy"

 
I årets startfält är Glenn Close helt klart den med mest erfarenhet av Oscars-sammanhanget. Detta är hennes åttonde nominering totalt, och den fjärde i birollskategorin, men någon vinst har hon däremot inte lyckats ta hem ännu. Hennes roll som mamman och mormodern Mamaw i verklighetsbaserade "Hillbilly Elegy" har visserligen fått en Razzie-nominering för Värsta kvinnliga biroll, men har trots allt även fått positiv uppskattning av Oscarsjuryn. Om det räcker för att ge henne en efterlängtad vinst återstår att se. 
 
 

Olivia Colman, "The Father"

 
Det har endast gått två år sedan Olivia Colman belönades med priset för Bästa kvinnliga huvudroll, för sin prestation i den historiska dramakomedin "The Favourite", men nu har hon chansen att ta hem ännu en Oscarsstatyett till bokhyllan. Denna gång är det för hennes roll i det starka dramat "The Father", där hon spelar Anne, dottern till en man som drabbas av demens. 
 
 

Amanda Seyfried, "Mank"

 
Sedan början av 2000-talet har vi sett Amanda Seyfried spela i flera kända filmer, däribland "Mean Girls", "Les Misérables" och "Mamma Mia!". I år landar hon dock sin allra första Oscarsnominering, för sin insats i David Finchers Hollywoodskildring "Mank". I filmen spelade hon den berömda skådespelerskan, manusförfattaren och producenten Marion Davies, som slog igenom redan under stumfilmseran.
 
 

Youn Yuh-Jung, "Minari" - vinnare?

 
Youn Yuh-Jung må vara ett helt nytt namn för mångas öron, men hennes karriär sträcker sig trots allt över flera decennier, med en hel del film- och tv-roller samt koreanska priser i bagaget. Hennes första medverkan i en amerikansk film blev minst sagt en succé, och nu är frågan om den även ska lyckas ge henne en Oscar. Chansen är trots allt stor – tidigare i april har hon vunnit både en BAFTA och en SAG-statyett för sin insats i "Minari", där hon spelar Soon-Ja, en äldre koreansk kvinna som flyttar till USA, för att bo där med sin dotters familj. 
 
Vem hoppas du tar hem statyetten? Kommentera nedan. 
| 21 april 2021 08:00 |