Film

Skribent

Josefine Krischausky

22 april 2021 | 07:00

Nedräkning till Oscarsgalan 2021: Bästa internationella film

Endast 3 dagar kvar. Ta dig en närmare titt på årets internationella nomineringar, som kommer från både Asien, Afrika, våra skandinaviska grannar och andra håll i Europa.
Den 25 april är det dags. Den 93:e Oscarsgalan är något försenad, men också ovanligt svårtippad. MovieZine räknar ner med en artikelserie som guidar dig till de nominerade i 10 stora kategorier.
 
Oscarsgalans kategori för Bästa internationella film är tillfället där produktioner från världen över får en välförtjänt chans att glänsa, och speciellt på senare tid har icke-engelskspråkiga filmer även börjat få mer utrymme i andra stora kategorier. Tidigare har denna kategori gått under titeln Bästa icke-engelskspråkiga film (och innan det Bästa utländska film), men går sedan förra årets gala under sitt nya namn. 
 
Våra danska grannar leder helt klart när det kommer till erfarenhet inom kategorin, med tolv tidigare nomineringar i bagaget. De övriga tävlande länderna, från flera av världens hörn, uppmärksammas antingen på galan för första gången på många år, eller har sin första nominering någonsin. 
 
Vid förra galan gick priset till Bong Joon-Hos storvinnare "Parasit", som var den första filmen från Sydkorea att både nomineras i och vinna kategorin. I år står det mellan följande filmer och länder:
 
 

"En runda till" (Danmark) - vinnare?

 
"En runda till", historien där fyra gymnasielärar-kollegor bestämmer sig för konstant vara påverkade av alkohol, är Thomas Vinterbergs andra film efter "Jakten" att nomineras i denna kategori. Vid förra helgens BAFTA-gala tog den hem priset för Bästa icke-engelskspråkiga film, och det känns mycket troligt att det även kommer lyckas ta hem en tredje Oscarsvinst till Danmark. Filmen har även en chans att ta hem kategorin för Bästa regi, där Vinterberg är nominerad. 
 
 

"Better Days" (Hong Kong)

 
Det romantiska kriminaldramat "Better Days", baserad på den kinesiska romanen "In His Youth, In Her Beauty", är en berättelse om oväntade vänskaper och de skadliga konsekvenserna av mobbning. Hong Kong har varit nominerad i kategorin vid två tidigare tillfällen (den senaste gången var för 27 år sedan), men har hittills inte lyckats ta hem en vinst. 
 
 

"Collective" (Rumänien)

 
Även om kategorin allra oftast domineras av spelfilmer, så är bland annat dokumentärer också kvalificerade att delta. I årets startfält ser vi exempelvis rumänska "Collective", som dessutom är nominerad i Bästa dokumentär-kategorin. Filmen följer en grupp grävande journalister som lyckas avslöja bedrägeri och korruption inom landets hälsosystem, till följd av en dödlig brand på ett nattklubb, och är den första produktionen från Rumänien att nomineras i kategorin. 
 
 

"The Man Who Sold His Skin" (Tunisien)

 
"The Man Who Sold His Skin" skildrar Sam, en flykting från Syrien med drömmar om ett tryggt liv i Europa. I hopp om att uppnå detta accepterar han ett erbjudande från en stor konstnär, om att själv ställas ut som ett levande konstverk. Detta är den femte gången i Oscarshistorien som en film från Afrika nomineras i kategorin, och den allra första nomineringen för Tunisien. Filmen är dessutom en samproduktion med Sverige (bland flera andra länder), och i november tog den hem priset för Bästa manus på Stockholms Filmfestival. 
 
 

"Quo Vadis, Aida?" (Bosnien)

 
Den tredje europeiska filmen i årets startfält kommer från Bosnien. Den första och enda gången de tidigare har nominerats tog de även hem vinsten, då med krigsdramat "Ingenmansland". "Quo Vadis, Aida?" utspelar sig år 1995 i den lilla staden Srebrenica, som övertas av den serbiska armén. I centrum står Aida, som jobbar som översättare för FN, vars läger många tvingas söka skydd i på grund av den rådande situationen, däribland hennes egna familj. 
 
Har du hunnit se någon av de nominerade filmerna? Vilken hoppas du vinner? Kommentera nedan. 
| 22 april 2021 07:00 |