Film

Skribent

Josefine Krischausky

25 april 2021 | 08:00

Nedräkning till Oscarsgalan 2021: Vem tar hem Oscarn för Bästa film?

Oscarsdagen är här! Ta tillfället i akt och läs på lite mer om kandidaterna i galans största och viktigaste kategori.
Den 25 april är det dags. Den 93:e Oscarsgalan är något försenad, men också ovanligt svårtippad. MovieZine räknar ner med en artikelserie som guidar dig till de nominerade i 10 stora kategorier.
 
Nedräkningen är nu över, och det har äntligen blivit dags att belöna årets bästa insatser i filmvärlden vid branschens mest prestigefyllda gala. Det finns en hel del intressanta kategorier att vara nyfiken över, men den allra mest spännande lär trots allt vara den för Bästa film. De flesta gånger brukar det finnas en favorittippad kandidat inför kvällen, och detta år är inget undantag, men av tidigare erfarenheter vet vi också att det ibland kan bli helt annorlunda. 
 
Ska årets stora pris gå till ett politiskt rättegångsdrama, en svartvit Hollywoodskildring, eller något helt annat? Kommer det att gå till en produktion från en välkänd filmskapare, eller snarare en debutfilm? Eller finns det chans att vinsten går till en film på koreanska för andra året i rad? Allt är möjligt, och det återstår helt enkelt att se. 
 
I fjol året togs priset hem av Bong Joon-Hos "Parasit", som även tog hem flest vinster under hela galan. I natt har dessa filmer chansen att vinna den stora titeln:
 
 

"The Father"

 
Filmdebuten från franska regissören Florian Zeller, baserad på hans tidigare pjäs med samma namn, blev en stor succé som redan har fått ta emot flera utmärkelser. Handlingen kretsar kring Anthony, en äldre man som drabbas av demens, och som tillsammans med sin dotter måste hantera faktumet att hans minnen försvinner allt längre bort. Dramat har en chans att ta hem priser både för manus, produktionsdesign och klippning, och ligger även bra till i skådespelarkategorierna, med varsin nominering till Anthony Hopkins och Olivia Colman. 
 
 

"Judas and the Black Messiah"

 
Den första verklighetsbaserade filmen i startfältet är "Judas and the Black Messiah", ett biografiskt drama i regi av Shaka King. Historien tar plats i Illinois under sent 1960-tal, där en FBI-informatör infiltrerar organisationen Svarta Pantrarna, för att hålla ett extra öga på dess ordförande Fred Hampton. Utöver denna kategori är filmen nominerad för Bästa originalsång samt Bästa originalmanus, och både Daniel Kaluuya och Lakeith Stanfield har chansen att ta hem en vinst för Bästa manliga biroll. 
 
 

"Mank"

 
David Finchers Netflix-producerade, svartvita Hollywoodskildring, om manuförfattaren Herman Mankiewicz och hans iblandning i skapandet av "Citizen Kane", leder stort inför galan med hela tio nomineringar. Dels har man chanser i stora kategorier som Bästa regi och Bästa manliga huvudroll, men man kan även komma att ta hem statyetter för bland annat foto, kostym, ljud och kostymdesign. Däremot får vi se om den faktiskt lyckas bli en av nattens stora vinnare, då många nomineringar trots allt inte är en garanti för detta. 
 
 

"Minari"

 
Den enda filmen i startfältet som i huvudsak inte förs på det engelska språket är "Minari", Lee Isaac Chungs varma, delvis självbiografiska uppväxtdrama. Här möter vi familjen Yi, med rötter i Sydkorea, som flyttar ut på landsbygden i Arkansas. Till skillnad från "Parasit" så har "Minari" även uppmärksammats i årets skådespelarkategorier, samtidigt som Chung har chans att vinna både för manus och regi. 
 
 

"Nomadland" - vinnare?

 
Om man ska peka ut en kandidat som förväntas vinna extra stort så är det ändå Chloé Zhaos "Nomadland", baserad på en bok av journalisten Jessica Bruder. Frances McDormand kan vinna huvudrollskategorin för sin roll som Fern, en kvinna som efter en ekonomisk kris lever ute i den amerikanska västern, utan ett riktigt fast hem. Zhao kan vinna både för Bästa manus efter förlaga och Bästa klippning, samt är favorittippad att vinna för Bästa regi, en kategori som ofta kommer att väga tungt när den bästa filmen ska koras. Dessutom har filmen vunnit Bästa film-kategorin på bland annat Golden Globe- och BAFTA-galan, vilket även det höjer oddsen.
 
 

"Promising Young Woman"

 
 En annan regidebut som har lyckats knipa flera nomineringar är "Promising Young Woman", från den brittiska skådespelerskan Emerald Fennell. Den feministiska thrillern följer Cassie, spelad av Bästa kvinnliga huvudrolls-nominerade Carey Mulligan, som efter en mörk händelse börjar söka hämnd mot de som förtjänar att ställas till svars. Fennell är årets andra kvinna att vara nominerad för Bästa regi, och kan även vinna för Bästa originalmanus. 
 
 

"Sound of Metal"

 
Även Darius Marders "Sound of Metal", om trummisen Ruben som tvingas navigera en ny livssituation efter att hastigt ha förlorat sin hörsel, ligger bra till inför galan, med sammanlagt sex nomineringar. Skådespelarna Riz Ahmed och Paul Raci är nominerade i varsin kategori för sina starka prestationer, och Marders kan vinna för Bästa originalmanus, tillsammans med sin bror Abraham. Filmen har även en stor chans att vinna Bästa ljud, och är också nominerad för Bästa klippning. 
 
 

"The Trial of the Chicago 7"

 
Den andra originalfilmen från Netflix som lyckats få många nomineringar är "The Trial of The Chicago 7", Aaron Sorkins stjärnspäckade skildring av rättegången mot sju stycken män, efter en politisk demonstration mot kriget i Vietnam. Precis som samtliga ovan nämnda filmer är filmen även nominerad för sitt manus (vilket Sorkin tidigare i år vann en Golden Globe för), och man har även chans på en vinst i kategorier som Bästa originalsång och Bästa foto. 
 
Vilken film i startfältet är årets bästa enligt dig? Kommentera nedan!
| 25 april 2021 08:00 |