Film

Skribent

Alexander Kardelo

19 april 2021 | 08:00

Nedräkning till Oscarsgalan 2021: Bästa dokumentär

Med 6 dagar kvar till årets Oscars kikar vi närmare på en brokig uppsättning av nominerade dokumentärer.
Den 25 april är det dags. Den 93:e Oscarsgalan är något försenad, men också ovanligt svårtippad. MovieZine räknar ner med en artikelserie som guidar dig till de nominerade i 10 stora kategorier.

Filmer har en förmåga att beröra, underhålla och i bästa fall förändra världen - eller åtminstone hur vi ser på den. Filmer är också för det mesta fejk, inspelade i studios med skådisar, manus, smink och kostym. Den perfekta illusionen som vi låter oss luras av, gång på gång.

Dokumentärer däremot spelar i en helt egen liga. De saknar kanske samma spektakulära foto eller effektfulla dramaturgi, men vad de ger oss är den råa verkligheten. Ett fönster mot världen, som den ser ut på riktigt.

Oscarn för Bästa dokumentär har delats ut årligen sedan 1941, så priset fyller 80 år i år. Det är en brokig skara filmer vi hittar bland de nominerade vilket gör startfältet riktigt intressant och oförutsägbart. Blir det en feelgood-laddad naturfilm om en vänlig bläckfisk? En chilensk inblick i ett ålderdomshem? Eller kanske en journalistthriller från Rumänien?
 
Gemensamt för årets filmer är att de flesta saknar intervjuer och de bombar inte publiken med fakta och siffror - utan går rakt på känslosträngarna.

Ett hett tips: samtliga fem filmer finns tillgängliga på streaming.
 
 

Bläckfisken och jag ("My Octopus Teacher")

 
En livstrött filmskapare börjar dyka, och upptäcker en fascinerande undervattensvärld. Mötet med en otippad kompis på havets botten ger honom livslusten och filmskaparglädjen tillbaka. ”Bläckfisken och jag” är den mest publikfriande av alla fem filmerna, vilket kan ge den en fördel hos juryn. Filmen vann också en BAFTA för Bästa dokumentär. Finns att streama på Netflix.
 
 

Collective

 
En tragisk nattklubbsbrand i Rumänien inleder denna dokumentär som följer tre grävande journalister. De undersöker varför så många brännskadade offer dog när de kunde ha räddats och avslöjar både mutskandaler och rejäla brister i sjukvården. Alexander Nanaus ”Collective” är dubbelt nominerad - den har även chans på Bästa internationella film. Filmen finns att se på HBO Nordic.
 
 

Crip Camp: A Disability Revolution

 
Med hjälp av återfunna filmer från 60- och 70-talet berättas historien om ett amerikanskt sommarläger för ungdomar med diverse handikapp. Från att ha varit ensammast i världen upptäcker de att de är starka tillsammans, och tar upp kampen för sina rättigheter i samhället. Paret Obamas produktionsbolag Higher Ground vann dokumentär-Oscarn förra året med sin ”American Factory”. Se den på Netflix.
 
 

Time - vinnare?

 
Redan Ava DuVernays Oscarsnominerade ”Det 13:e tillägget” skildrade det amerikanska fängelsesystemet som en modern form av slaveri, designad för att hålla afroamerikanska män inlåsta. ”Time” följer en kvinnas envisa kamp för att hennes man, dömd till 60 års fängelse, ska släppas fri. Starkt, personligt och ständigt aktuellt. Regissören Garrett Bradley vann pris för Bästa dokumentärregi på Sundance Film Festival. Filmen visas just nu gratis på Youtube.
 
 

Åldrade spion (”The Mole Agent”)

 
En äldre man anlitas som spion för att infiltrera ett chilenskt ålderdomshem. Man misstänker stölder och vanvård. Utrustad med dold kamera upptäcker den charmige Sergio något helt annat, nämligen hur många ensamma människor som glömts bort inuti det deprimerande hemmet. En varm och tänkvärd film med både humor och sorg finns nu att streama på SVT Play. Men bland dessa fem kandidater är ”Åldrade spion” antagligen lite för lättsam och enkel.
 
Vilka av de nominerade dokumentärerna har du sett? Vem förtjänar Oscarn?
| 19 april 2021 08:00 |