Film

Skribent

Josefine Krischausky

17 april 2021 | 08:00

Nedräkning till Oscarsgalan 2021: Bästa animerade film

Med 8 dagar kvar till galan tar vi en närmare titt på årets animerade kandidater, där vi finner såväl vargar och får som alver och utomjordingar.
Den 25 april är det dags. Den 93:e Oscarsgalan är något försenad, men också ovanligt svårtippad. MovieZine räknar ner med en artikelserie som guidar dig till de nominerade i 10 stora kategorier.
 
Oscarsgalans kategori för bästa animerade långfilm är fortfarande relativt ung, och detta blir den tjugonde gången som priset delas ut. 
 
Den studio som leder stort inom kategorin är Pixar, som hittills har tagit hem tio statyetter, men detta är däremot deras första år med två olika nomineringar i samma kategori. Även samtliga övriga studios i startfältet har tidigare Oscars-erfarenheter, men om någon av dem går hem med en vinst i år återstår att se. 
 
Årets nominerade berättelser utspelar sig i en rad olika fantasivärldar, och vi finner historier baserade på såväl irländsk som kinesisk mytologi. I berättelserna förekommer också en bred variation av varelser – vid sidan av människor ser vi både får, vargar och andra djur, men även alver och utomjordingar. 
 
I fjol gick statyetten till "Toy Story 4".  Detta år är följande fem animationer med och tävlar: 
 
 

"Framåt"

 
"Framåt", fylld med både magiska varelser och Hollywoodstjärnor, är den ena av Pixars två nomineringar i år. Berättelsen kretsar kring två tonåriga alf-bröder, som tillsammans ger sig ut på en resa för att ta reda på om det fortfarande finns någon magi kvar i världen, i hopp om att kunna återförenas med sin bortgångne far. Filmen har setts bland nomineringarna till flera stora galor, och har även vunnit priser på bland annat Dublins filmfestival. 
 
 

"Till månen och tillbaka"

 
Den amerikansk-kinesiska fantasymusikalen "Till månen och tillbaka" är den tredje långfilmen från Netflix egna animationsstudio, och den andra att bli Oscarsnominerad (den första var "Klaus", som tävlade förra året). Filmens handling följer flickan Fei Fei, som bygger en egen rymdraket och reser till månen, för att bevisa existensen av mångudinnan Chang'e. 
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 

"Fåret Shaun - Farmageddon"

 
Detta är den andra långfilmen om den berömda tv-figuren fåret Shaun, efter 2015 års "Fåret Shaun - Filmen", som även den fick en Oscarsnominering. I denna historia blir det dags för Shaun att komma i kontakt med det utomjordiska, när en främmande varelse plötsligt kraschlandar på gården. Shaun tar sig an uppdraget att få tillbaka denna till sitt rätta hem, innan en ondskefull organisation hinner före. 
 
 

"Själen" - vinnare?

 
Pixars existentiella äventyr "Själen", om en man som får sin själ separerad från sin kropp, ligger bra till under årets gala med sammanlagt tre nomineringar (de övriga för Bästa filmmusik och Bästa ljud). Regissören Pete Docter, som tidigare ligger bakom filmer som "Upp" och "Insidan ut", är dessutom den person som har haft flest nomineringar i denna kategori, där detta blir hans fjärde. Under denna galasäsong har "Själen" vunnit både en Golden Globe och en BAFTA inom motsvarande kategori, så mycket talar för att den även lyckas ta hem en Oscar.
 
 
 

"Wolfwalkers"

 
"Wolfwalkers" utspelar sig i 1650-talets Irland och följer Robyn, som introduceras till en ny värld när hon blir vän med Mebh, en flicka som har blivit uppfostrad av vargar. Sedan sin premiär har filmen vunnit och nominerats till många olika priser, och fått mycket fina omdömen från kritiker.  Det är den femte långfilmsproduktionen från den irländska animationsstudion Cartoon Saloon, och samtliga av dessa har nominerats till en Oscar. Finns det någon chans att detta blir året där de äntligen kniper en vinst?
 
 
Hur många av filmerna har du hunnit se? Vilken hejar du på? Kommentera nedan. 
| 17 april 2021 08:00 |