Film

Skribent

MovieZine

23 februari 2019 | 09:00

Nedräkning till Oscars: Vem tar hem Oscarn för Bästa regi?

Imorgon kväll är det äntligen dags för Oscarsgalan 2019, och vår nedräkning har kommit till den näst sista - och näst tyngsta - kategorin.
En polack, en grek och en mexikan gick in på en bar... Skämt åsido, men det är kul att se att årets lineup av nominerade regissörer bjuder på sådan internationell bredd. Även om många hade velat se fler kvinnor tävla om Regi-Oscarn, eller någon av de snuvade förhandsfavoriterna (Bradley Cooper, vi tittar på dig), finns här både solklara kandidater och överraskningar.
 

Alfonso Cuarón för "Roma"

 
 
Cuarón har totalt 10 nomineringar bakom sig, då han gärna både skriver och klipper sina filmer själv. Som regissör vann han med "Gravity" (2013) och kan ses som storfavoriten i år med, tack vare sin högt personliga och slående vackra "Roma".
 

Yorgos Lanthimos för "The Favourite"

 
 
Grekiske filmskaparen Lanthimos nominerades för Bästa manus för "The Lobster" (2015). Historiska komedin "The Favourite" är hans bredaste film hittills, och har (liksom "Roma") chans på tio Oscars i år.
 

Spike Lee för "BlacKkKlansman"

 
 
Trots 40 år i branschen har Spike Lee aldrig blivit nominerad för Bästa regi - förrän nu. Han hann till och med få ett hederspris för några år sedan, vilket kan lite cyniskt ses som Oscarsakademins tröstpris. Hans nya film är stark, politisk och underhållande - men räcker antagligen inte hela vägen.
 

Adam McKay för "Vice"

 
 
"Anchorman"-regissören har kommit långt i sin karriär. Han dumpade Will Ferrell, började skriva mer smarta och satiriska filmer, och vann en Oscar år 2016 för manuset till "The Big Short". Med "Vice" tar han sig an den hatade politikern Dick Cheney och hans tid vid makten.
 

Pawel Pawlikowski för "Cold War"

 
 
Årets stora överraskning i Regi-kategorin är polske filmskaparen Pawel Pawlikowski (vars "Ida" vann för Bästa utländska film 2015). Svartvita kärleksdramat "Cold War" är nominerad till 3 Oscars och har även chans på Bästa foto och Bästa utländska film.
 
Vem av regissörerna tror ni vinner, och vem borde vinna? Tyck till nedan.
| 23 februari 2019 09:00 |