Film

Skribent

MovieZine

21 februari 2019 | 06:00

Nedräkning till Oscars: Bästa manliga huvudroll

Med bara tre dagar kvar till Oscarsgalan kollar vi in en av de tyngsta kategorierna. Vem åker hem med statyetten på söndag natt?
En avskydd vicepresident, en berömd konstnär, en rockikon, en fiktiv sångare och en helt vanlig bouncer från New York. Grabbarna som tävlar om Bästa manliga huvudroll har lagt på både kilon, löständer och dialekter för att förvandlas till några av sina karriärers mest minnesvärda roller. Men frågan är, vems prestation kommer gå hela vägen på söndagsnatten?
 
 

Christian Bale i “Vice”

 
 
Bale är inte rädd för kroppsliga utmaningar, och vi har tidigare sett honom både utmärglad och topptränad. För rollen som Dick Cheney gick han upp 20 kilo i vikt och rakade av sig håret. Men det räckte inte att äta pajer hela dagarna, han lyckades också fånga den forne vicepresidentens språk och stil in i detalj. Rollen har redan gett honom en Golden Globe.
 

Bradley Cooper i “A Star Is Born”

 
 
Många anser att Bradley Cooper blev snuvad på en nominering för Bästa regi. Som tur är får både han och Lady Gaga skina i skådis-kategorierna. Cooper fick spela ut hela sitt känsloregister i rollen som Jack, en countrystjärna på dekis. Det här är hans fjärde nominering som skådespelare.
 

Willem Dafoe i “Vid evighetens port”

 
 
Även Willem Dafoe har varit nominerad tre gånger förut, senast förra året med "The Florida Project". Ingen tror väl att rollen som den holländske målaren Vincent van Gogh ska ge hans första Oscar, men vem vet, juryn har överraskat förr.
 

Rami Malek i “Bohemian Rhapsody”

 
 
Vid sidan av Christian Bale är Rami Malek galasäsongens mest omtalade namn. Han kliver in i rollen som Freddie Mercury med all önskad självsäkerhet och rockstjärne-karisma. Även han plockade en Golden Globe nyligen, och experterna tippar att den stora fighten kommer stå mellan Malek och Bale i år.
 

Viggo Mortensen i “Green Book”

 
 
Medan polaren Mahershala Ali tävlar i klassen Bästa manliga biroll, dyker Viggo Mortensen upp här. I verklighetsbaserade "Green Book" såg vi honom spela Tony Lip, en streetsmart, italiensk-amerikansk bouncer som åker ut på turné med en svart konsertpianist.
 
Vem tror ni vinner i år? Och än viktigare, vem borde vinna enligt er?
| 21 februari 2019 06:00 |