Film

Skribent

MovieZine

19 februari 2019 | 06:00

Nedräkning till Oscars: Bästa manliga biroll

Fem dagar kvar till Oscarsgalan. Blir det här året då Mahershala Ali får sin andra Oscar?
Två tidigare Oscarsvinnare och tre debutanter slåss om Oscarn för Bästa manliga biroll. Mycket pekar på Mahershala Ali som belönats med både Golden Globe och BAFTA för sin roll i "Green Book", men veteranerna Richard E. Grant och Sam Elliott ska inte heller underskattas.
 

Mahershala Ali i “Green Book”

 
 
Mahershala Ali toppar de flesta experternas listor i denna kategori. Det är hans andra nominering, och kan också bli den andra Oscarsvinsten, efter 2016 års ”Moonlight”. Peter Farrellys flerfaldigt nominerade ”Green Book” skildrar den otippade vänskapen mellan en konsertpianist (Ali) och hans italienske chaufför och livvakt (Viggo Mortensen) på en resa genom ett trångsynt USA.
 

Adam Driver i “BlacKkKlansman”

 
 
Spike Lees senaste film berättar om en ung och kaxig polis som lyckades infiltrera den rasistiska organisationen Ku Klux Klan, trots att han var svart. John David Washington spelar huvudrollen, men Akademins val föll på Adam Driver, i rollen som kollegan Flip Zimmerman. Driver, vars karriär gått spikrakt uppåt sedan genombrottet i tv-serien ”Girls”, har blivit nominerad till flera prestigefulla priser under vintern.
 

Sam Elliott i “A Star Is Born”

 
 
Efter 50 år i branschen och närmare 100 roller är detta Sam Elliots första nominering. Han spelar rollen som Bobby, bror till Bradley Coopers rollfigur, och kännetecknas av en hes röst, visa ord och krossade drömmar. Kanske inte storfavoriten i denna kategori, men det är kul att se gamla veteraner hyllas.
 

Richard E. Grant i “Can You Ever Forgive Me?”

 
 
En älskad brittisk skådespelare, som för första gången får uppmärksamhet på filmgalorna. Både Grant och Melissa McCarthy är nominerade för sina insatser i den sanna historien - han spelar den något alkoholiserade, excentriske bäste vännen till en kvinnlig författare, som tar till olagliga knep för att kunna betala hyran.
 

Sam Rockwell i “Vice”

 
 
Sam Rockwell halkade in som på ett bananskal, och stal nomineringen som många menar borde ha gått till Timothée Chalamet för ”Beautiful Boy”. Rockwell har inte mycket mer än tio minuters speltid i sin roll som George W. Bush i verklighetsbaserade Dick Cheney-dramat ”Vice”. Rockwell vann sin första Oscar för "Three Billboards Outside Ebbing, Missouri" förra året.
 
Vem borde vinna, och vem kommer vinna Oscarn för Bästa manliga biroll? Tyck till nedan.
| 19 februari 2019 06:00 |