Film

Skribent

MovieZine

20 februari 2019 | 06:00

Nedräkning till Oscars: Bästa kvinnliga biroll

Det är fyra dagar kvar till Oscarsgalan 2019, och vi tittar närmare på årets bästa kvinnliga biroller.
De spelar mammor, fruar eller älskarinnor - kvinnliga biroller kan vara otacksamma och stereotypa, eller också bli något av det mest minnesvärda med en film. Här är fem kvinnor som imponerat på Akademin under det gångna filmåret. Vem tar hem Oscarn?
 
 

Amy Adams i “Vice”

 
 
Amy Adams är Oscarsfavoriten som knappt hinner gå upp ur sängen innan hon får en nominering. Det här är hennes sjätte, även om hon ännu aldrig har vunnit. Vi har genom åren sett Amy i betydligt starkare sammanhang, så rollen som Dick Cheneys fru Lynne kommer kanske inte ge henne statyetten i år heller.
 

Marina de Tavira i “Roma”

 
 
Kanske det mest överraskande namnet när årets nomineringar lästes upp. Marina de Tavira är nominerad för sin roll som mamman och hemmafrun Sofía i Alfonso Cuaróns drama ”Roma”. Efter 20 år inom mexikansk film, tv och teater får hon äntligen lite av Hollywoods rampljus.
 

Regina King i “If Beale Street Could Talk”

 
 
Barry Jenkins romantiska drama ”If Beale Street Could Talk” är kanske inte en lika stor Oscarsfavorit som hans förra film, ”Moonlight”. Men bland de tre nomineringarna verkar Regina Kings biroll vara den mest uppmärksammade. Hon spelar mamman i en familj där ett ungt kärlekspar slits isär av en orättvis anklagelse om brott.
 

Emma Stone och Rachel Weisz i “The Favourite”

 
 
De slogs om Drottning Annes gunst, och nu kämpar de om samma Oscarsstayett. Stone, Weisz och Olivia Colman (nominerad för Bästa kvinnliga huvudroll) utgör en fantastisk trio i det helsköna kostymdramat ”The Favourite”, men frågan är vem av dem som mest förtjänar att vinna? Eller kommer de här två nomineringarna helt enkelt att ta ut varandra? Stone har sedan tidigare en Oscar för ”La La Land” (2016) medan Weisz vann för ”The Constant Gardener” (2005).
 
Vem förtjänar att vinna Bästa kvinnliga biroll? Tyck till nedan.
| 20 februari 2019 06:00 |