OSCARS 2019

Skribent

MovieZine

17 februari 2019 | 18:30

Nedräkning till Oscars: Bästa animerade film

Med bara en vecka kvar till Oscarsgalan 2019 tar vi en titt på årets animerade startfält.
Oscarn för Bästa animerade långfilm är ett relativt nytt pris, som instiftades först på 2002 års gala. Då gick priset till "Shrek" och antalet nominerade var tre. Sedan dess har främst Disney och Pixar slagits om statyetterna genom åren, även om juryn gillar att belöna uppstickare från andra studios.

Hundar, superhjältar och japanska barn dominerar i årets animerade startfält. Vem kommer vinna Oscarn? De nominerade är:
 

“Isle of Dogs”

 
 
Wes Anderson fortsätter att med sin säregna, humoristiska stil berätta varma och lätt skruvade historier. I stop-motion-animerade "Isle of Dogs" tar han med oss till Japan där oönskade hundar har samlats på en ö. Vinnare av Silverbjörnen för Bästa regi i Berlin förra året.
 

“Mirai, min lillasyster”

 
 
Mamoru Hosoda ("Odjuret och hans lärling") är tillbaka med en barnfilm om en pojke som upptäcker en magisk trådgård, som låter honom att färdas i tiden. Kan en japansk animefilm utmana Hollywood-jättarna om en Oscar i år? Det är tveksamt, när betydligt större anime-filmer har tävlat utan att vinna.
 

“Röjar-Ralf kraschar internet”

 
 
Disneys uppföljare återvänder till tv-spelsarkaden, där de två hjältarna Ralf och Vanilja ger sig ut på nya äventyr på world wide web. Även första "Röjar-Ralf" stod nominerad år 2011 utan att vinna, det känns inte så troligt att en tvåa kommer ta hem Oscarn.
 

“Spider-Man: Into the Spider-Verse”

 
 
Den första stora, animerade filmen om Spider-Man lyckades ge en bekant historia en modern och kul vinkling, och dessutom i härligt serietidningsdoftande stil. Äventyrsfilmen om Miles Morales och hans hemliga alter ego plockar alla tunga priser i vinter (Golden Globes, BAFTA, Annie m.fl.) och det känns som att Oscarn går till Sony i år.
 

“Superhjältarna 2”

 
 
Efter många års väntan fick vi återse den udda superhjältefamiljen, som försöker både rädda världen och hemfriden. Brad Birds "Superhjältarna" vann Bästa animerade långfilm år 2004, och Pixar har en lång historia av vinster i denna kategori. Men det är inte säkert att det räcker hela vägen i år.
 
Vem tror du tar hem Oscarn i år? Och vilken film förtjänar den mest? Tyck till nedan.
| 17 februari 2019 18:30 |