Film

Skribent

Andreas Samuelson

22 februari 2014 | 10:01

Nedräkning till Oscarn: Bästa originalmusik

John Williams är nominerad för 49:e gången för musiken i "Boktjuven".

En judisk flickas flykt in i litteraturen under andra världskriget; Walt Disneys kamp att övertala en envis författare; en äldre kvinnas sökande efter sin sedan länge försvunna son; en ensam mans förhållande med sin dator; och den där rymdfilmen... Storslagen musik till storslagna filmer. De nominerade är...

John Williams - "Boktjuven"

Bakgrund: En av filmvärldens främsta och mest igenkännbara kompositörer vars musik använts i över 200 filmer och TV-serier sedan 1950-talet, inte minst superhjälte- och katastroffilmer samt Steven Spielbergs och George Lucas verk. I det här krigsdramat har han dock gjort ett mer lågmält, känsligt soundtrack.

Andra vinster: -

Tidigare Oscars: 48 nomineringar, varav fem vinster ("Schindler's List", "E.T.", "Stjärnornas krig", "Hajen", "Spelmannen på taket").

Steven Price - "Gravity"

Bakgrund: Brittisk musiker och kompositör som började med TV-jobb på 1990-talet och gjorde entré i Hollywood när han arbetade på filmer som "Sagan om de två tornen" och "Gladiator". Har som kompositör tidigare gjort "Attack the Block" och senast "The World's End". Till Alfonso Cuaróns sci-fi har han bidragit med nervig, kittlande musik.

Andra vinster: BAFTA, Broadcast Film Critics Association Award samt kritikerpriser i Chicago och Dallas.

Tidigare Oscars: -

Owen Pallett, William Butler - "Her"

Bakgrund: Kompositörerna och multiinstrumentalisterna Pallett och Butler representerar populära indiebandet Arcade Fire som gjort den inspirerade musiken till Spike Jonzes udda film. Förutom en elva år musikkarriär så har de även gjort musik till thrillern "The Box" samt bidragit med låtar till flera kända filmer och TV-serier, bl.a. "Hungerspelen".

Andra vinster: -

Tidigare Oscars: -

Thomas Newman - "Saving Mr. Banks"

Bakgrund: En av Hollywoods mest aktiva och populära kompositörer med över 100 filmer och TV-serier på sitt CV, allt från dramer som "American Beauty" och "Den gröna milen" till familjeunderhållning som "Hitta Nemo". I den nominerade filmen har han inspirerats av originalmusiken från "Mary Poppins", vars utveckling handlingen följer.

Andra vinster: Frederick Loewe Award for Film Composing på Palm Springs International Film Festival.

Tidigare Oscars: Elva nomineringar, från "Nyckeln till frihet" till "Skyfall".

Alexandre Desplat - "Philomena"

Bakgrund: Fransk kompositör och orkesterledare som började komponera filmer i hemlandet på 1980-talet innan han slog igenom i Hollywood där han gjort både action- och äventyrsfilm som "Harry Potter" såväl som dramer som "Syriana". I det brittiska dramat har han återgett den gripande historien ett känslosamt, vackert tema.

Andra vinster: -

Tidigare Oscars: Nominerad för "The Queen", "Benjamin Button", "Den fantastiska räven", "The King's Speech" och "Argo".

De fem senaste årens Oscarsvinnare i kategorin Bästa originalmusik:

"Slumdog Millionaire", "Upp", "The Social Network", "The Artist" och "Berättelsen om Pi".

Vem tror du vinner för bästa originalmusik? Kommentera nedan.

| 22 februari 2014 10:01 |