Skribent

Andreas Samuelson

16 februari 2011 | 12:19

Nedräkning till Oscarn: Bästa dokumentär - kortfilm

Den 27 februari är det äntligen dags för Oscarsgalan och fram till dess kommer MovieZine göra en presentation av nomineringskategorierna, en ny varje dag.

Idag kollar vi närmare på de fem nominerade dokumentärfilmerna som var för korta för att kunna platsa i Bästa dokumentärfilm-kategorin. De lyckligt utvalda i kategorin Bästa dokumentär - kortfilm som blev nominerade är...

1. Killing in the Name

Regissör:

Jed Rothstein

Ashraf är sedan 2005 då en självmordsbombare vandrade in på hans bröllop och dödade 27 personer, på jakt världen över för att konfrontera terrorismen.

2. Poster Girl

Regissör:

Sara Nesson

Hejarklacksledaren Robynn Murray blir stentuff sergeant i Irakkriget med maskingevär som specialitet men ställs inför en helt annan kamp när hon återvänder hem.

3. Strangers No More

Regissör:

Karen Goodman, Kirk Simon

I Tel Aviv finns en unik skola där barn från 48 olika länder och diverse bakgrunder samlas för att lära sig tillsammans.

4. Sun Come Up

Regissör:

Jennifer Redfearn, Tim Metzger

Följer några av världens första miljöflyktingar, folket från Carteret Island som letar nya hem i Bougainville, en av krig raserad region i Papua Nya Guinea.

5. The Warriors of Quigang

Regissör:

Ruby Yang, Thomas Lennon

Invånarna i en småstad i centrala Kina kämpar i fem år mot ett kemiskt företag som förgiftar deras luft och vatten.

Se smakprov på filmerna här

Förra årets vinnare: "Music by Prudence" - Roger Ross Williams, Elinor Burkett

Men i år gissar MovieZine på: "Poster Girl"

Irakkriget är som vi alla vet ett viktigt och känsligt ämne för amerikanarna. "Killing in the Name" of ligger också bra till men en hejarklacksledare som blir sergeant känns nog snäppet mer spännande.

Vilken tror du vinner?

| 16 februari 2011 12:19 |