Skribent

Andreas Samuelson

13 februari 2011 | 13:26

Nedräkning till Oscarn: Bästa animerade kortfilm

Den 27 februari är det äntligen dags för Oscarsgalan och fram till dess kommer MovieZine göra en presentation av nomineringskategorierna, en ny varje dag.

Ny dag och ny kategori. Idag kollar vi närmare på de fem nominerade animerade kortfilmerna som var för korta för att kunna platsa i Bästa animerade-kategorin. De lyckligt utvalda i kategorin Bästa animerade kortfilm som blev nominerade är...

1. Day & Night

Regissör:

Teddy Newton

Pixars förfilm till Toy Story 3. Följer hur Natt och Dag, i form av två genomskinliga figurer där aktiviteter under deras tid på dygnet skildras, möts och går från misstänksamhet och onda blickar till en vänskap där de lär sig uppskatta varandras egenskaper och får nya perspektiv på tillvaron.

2. The Gruffalo

Regissör:

Jakob Schuh

Max Lang

Baserad på en popular barnbok och med röster av flera kända, brittiska skådespelare. Handlar om en mus som i jakt på en nöt i skogen stöter på rovdjur som han skrämmer bort med ett påhittat monster - som sedan får riktigt liv.

3. Let's Pollute

Regissör:

Geefwee Boedoe

Satir gjord i samma stil som pedagogiska 50- och 60-talsfilmer om hur föroreningar är vårt arv och förstärker ekonomin, och tips på hur man förorenar bättre.

4. The Lost Thing

Regissör:

Shaun Tan

Andrew Ruhemann

Om en pojke som hittar en konstig varelse med bisarrt utseende och försöker hitta dess ägare eller ursprungsplats när han inser att den är vilse. Men ingen han möter vill veta av varelsen och pojken, som sympatiserar med den, försöker hitta en plats åt varelsen.

5. Madagascar: Carnet de voyage

Regissör:

Bastien Dubois

En guidad tur genom Madagaskars samhälle och vikten av dans, döden och traditioner.

Se smakprov på filmerna här

Förra årets vinnare: "Logorama" - Nicolas Schmerkin

Men i år gissar MovieZine på: "Let's Pollute"

Omöjlig kategori för de som inte sett samtliga filmer ("Day & Night" är ju den mer lättillgängliga). Däremot är ju miljötemat ett hett ämne just nu och kan nog tilltala den amerikanska juryn.

Vilken tror du vinner?

| 13 februari 2011 13:26 |