Film

Skribent

Alexander Kardelo

3 december 2014 | 07:00

Årets filmer #22: Enemy

Häng med när MovieZines redaktion listar de bästa filmerna från 2014.
Vår julkalender i år går lite bakvänt. Vi räknar nämligen ner från 24 till 1, och det handlar såklart om de bästa filmerna vi såg under 2014. MovieZines recensenter har gemensamt satt ihop listan som blandar både brett och smalt, snackisar och doldisar. Idag har turen kommit till...

22. Enemy


Dramathrillern med Jake Gyllenhaal har flugit under radarn lite grann. Efter festivalvisningar förra hösten dröjde det till sommaren 2014 innan den släpptes på DVD, mitt i den hektiska blockbustersommaren. Risken är stor att många missat den, men desto större anledning till att plocka upp "Enemy" och njuta av ett filmiskt mindfuck när de är som bäst. Ja, en omtitt kan vara på sin plats. 

Gyllenhaal fortsätter här sitt samarbete med regissören Denis Villeneuve (de var ett strålande team i "Prisoners" 2013), och spelar dubbla roller: som den livströtte historieläraren Adam och hans dubbelgångare, en skådis som ser exakt ut som han själv. 

I Victoria Machmudovs recension kunde vi läsa att:

"Filmen – som är en adaption av José Saramagos "The Double" – öppnar med att vi får kika in hos ett slutet sällskap under någon slags hemlig tillställning. Vi slungas in i en "Eyes Wide Shut"-vision med nakna, maskklädda kvinnor och en stor tarantel som kryper omkring på bordet innan den arkitektursköna kanadensiska staden övergår till att kasta skuggor i en rätt sepiatonad skyskrapevärld. Och precis som i Stanley Kubricks sista verk, undrar vi om det hela bara varit en synvilla. Tips: ett drömlexikon till hands sitter inte fel."


Årslistan så här långt:

| 3 december 2014 07:00 |