Serie

Skribent

Patrik Jonsson

28 november 2013 | 20:01

Nästa vecka kommer Darabonts "Mob City"

Äntligen, får jag väl ändå tillägga, den här serien har jag väntat på i snart två år nu. Premiär blir det på onsdag och detta på den gamla hederliga kabelkanalen TNT!

Ni som brukar drabbas av en smått irriterande abstinens då höstens säsong av "Boardwalk Empire" är över behöver inte klättra på speciellt många väggar i år. Maffiaserien "Mob City" lär, förhoppningsvis, mildra begäret och suget efter sociopatiska gangsters rätt rejält. Så här lagom inför stundandes jul ska vi alltså bjudas på en till synes ganska hård, brutal och blodig gangsterhistoria. Nog för att julen i mångt och mycket präglas av just färgen röd, verkar det dock som att TNT har tagit innebörden av detta ett par steg längre, men inte f-n klagar jag!

Under de cirka två långa år som serien varit under utveckling har den också bytt namn exakt lika många gånger. Först gick den under titeln "L.A. Noir", sedan bytte den titel till "Lost Angels", för att slutligen helt sonika landa på "Mob City". Jag tycker att "Mob City" ligger ganska bra i munnen, enkelt, kort, stabilt och så där lagomt förklarande. Favoriten var dock "L.A. Noir" men där satte ett visst TV-spelsföretag käpparna i hjulet, trots att serien absolut inte baseras på själva TV-spelet (L.A. Noire). Löjligt, det är alltid lika fånigt då det ska bråkas om titlar och ord. Nåväl, "Mob City" it is och så var det med den saken.

Mannen bakom serien behöver väl egentligen inte någon närmare presentation, men jag väljer att fördjupa mig lik förbaskat då denne herre alltid är värd att både nämnas och presenteras. Jag snackar självklart om Frank Darabont, mannen som gett oss odödliga klassiker som "The Shawshank Redemption" samt "The Green Mile". Han stod dessutom bakom den första samt absolut bästa säsongen av "The Walking Dead", efter Darabonts avhopp gick det milt uttryckt utför. Trots kvalitetsraset i "The Walking Dead" kanske jag ändå ska sitta här och vara tacksam för att han försvann från projektet, ty annars hade förmodligen aldrig denna gangsterserie sett dagens ljus. Ni förstår, det är nämligen så att i min bok piskar gangsters zombies vilken dag som helst.

Själva staden i "Mob City" är alltså Los Angeles, året är 1947 och väl där kommer vi att få följa ett gäng med hårda snutar, på den tiden så kallade "Dragnets" och en, minst sagt, hel hop av hetlevrade gangsters. Serien baseras till stor del på verkliga karaktärer samt händelser och har låtit sig starkt inspireras av den verklighetsbaserade romanen med den oerhört korta titeln "L.A. Noir: The Struggle for the Soul of Americas Most Seductive City" skriven av den James Ellroy-influerade författaren John Buntin. I serien, precis som i boken, får vi bekanta oss med ökända gangsters som Mickey Cohen (Jeremy Luke), Sid Rothmen (Robert Knepper) samt Bugsy Siegel (Edward Burns).

Då jag ändå är inne och tallar på rollistan kan jag väl berätta att även den är rätt så imponerande. Förutom de ovannämnda hittar vi i huvudrollen Jon Bernthal ("The Walking Dead") som polisen Joe Teague, Neal McDonough som polischefen William H. Parker (som faktiskt också var mannen som var fast besluten att sätta dit Mickey Cohen då det begav sig) samt Ernie Hudson som gangstern tillika nattklubbsägaren Bunny. I övriga roller synns även Ron Rifkin, Simon Pegg, Jeremy Strong och Jeffrey DeMunn.

Den första säsongen av "Mob City" består av sex avsnitt. Darabont körde med exakt samma antal av episoder då han drog igång den första säsongen av "The Walking Dead". Dessa sex avsnitt kommer dock samtliga att sändas som dubbelavsnitt och detta med start den 4:e december, uppföljande dubbelavsnitt sänds alltså sedan den 11:e och 18:e december. Ifall serien sedan får en andra säsong återstår att se, den är dock först och främst tänkt att ses som en slags miniserie på 6 timmar, ja eller som en "Event Series" som många kanaler nuförtiden väljer att kalla vissa serier.

Självklart hoppas och tror jag på en redig succé. Darabont har själv sagt att han definitivt vill fortsätta ifall TNT väljer att förnya den. I den första säsongen ska de, enligt honom själv, egentligen endast skrapa lite på ytan, det finns massor att berätta. Eventuellt kommande säsonger ska förmodligen bestå av fler avsnitt, 8-10 stycken. Darabont säger dock att de aldrig kommer att massproducera och sända säsonger på en 20-24 avsnitt. "Det vore vansinne, en sådan här serie både tar och kräver tid att skapa". Kloka ord från en vis man, denna inställning känns väldigt lugnande. Darabont vet vad han pysslar med.

Hur själva upplägget blir kan jag ännu så länge endast spekulera i. Endera har de valt att göra en fast lång följetång genom hela de sex avsnitten, eller så ska helt enkelt varje dubbelavsnitt fungera mer som tre filmer vilka utspelar sig under samma tid och kretsar kring ungefär samma karaktärer. Ja typ som upplägget i den engelska serien "Luther". Små rödar trådar kring det hela binder antagligen ihop det i vilket fall. För min del fungerar båda alternativen, någon ren procedural blir det förhoppningsvis (och troligen) inte.

Svenska TNT ska börja eftersända serien redan i januari, något specifikt datum har dock ännu inte gjorts officiellt.

Innan jag tackar för mig ska ni här få en riktigt mumsbit till trailer:

Vad tror, tänker och tycker ni, kan "Mob City" bli en serie att räkna med?

| 28 november 2013 20:01 |