Film

Skribent

Alexander Kardelo

3 april 2024 | 09:05

Hallå, Apple: Vad händer med den utlovade 4-timmarsversionen av "Napoleon"?

Ridley Scott har klippt en 4 timmar och 10 minuter lång version av krigsdramat - men det finns "inga planer" på att släppa den.
Ridley Scotts pampiga "Napoleon" delade kritikerna och fansen vid sin premiär i höstas. Filmen drog in föga imponerande 221 miljoner dollar på bio, och sitter på ett ganska ljummet betyg på 6,4 på IMDB.
 
Trots det har många sett fram emot den utlovade 4-timmarsversionen av filmen, som enligt regissören skulle hamna på streaming på Apple TV+ när filmen hade gått på bio.
 
Nu väljer Apple att retirera: det finns "inga planer" på att ge ut den långa versionen. I ett uttalande till World of Reel meddelar man att den "inte kommer släppas inom en snar framtid".
 
Det betyder inte att vi aldrig kommer få se versionen som Ridley Scott själv kallar för "fantastisk" i intervjuer. Men sitt inte och håll tummarna. En möjlig anledning är att krigsdramat fick svalt mottagande även på streaming, och att Apple är osugna på att lägga mer pengar på att färdigställa en ny version.
 

Manusförfattaren föredrar kort "Napoleon"

 
Men frågar du manusförfattaren David Scarpa så föredrar han "Napoleon" i dess kortare bioversion på blygsamma 158 minuter:
 
- Jag har sett den längre versionen. Men som de flesta filmer funkar den bättre i ett tajtare format, säger han till Indiewire.
 
- Den vann mycket på att klippas ned. Det går inte att berätta hela den här historien som en film. Man skulle lätt kunna göra fem säsonger av en tv-serie om Napoleon, och ändå inte få med allt. Så onekligen måste man göra vissa val, och det här är en rätt koncis version.
 
Det historiska dramat med Joaquin Phoenix som den franske kejsaren och erövraren finns nu att streama på Apple TV+.
 
| 3 april 2024 09:05 |