SPONSRAT

Skribent

Charlotte Brange

7 september 2021 | 21:00

7 mystiska småstäder i populärkulturen

Från upp-och-ner-vända monster till svenska småstadshäxor – MovieZine djupdyker i de mindre samhällen som kanske nås av lite osannolikt mycket mystik.
Artikeln presenteras i samarbete med Square Enix och nya spelet "Life is Strange: True Colors".
 
Visst kittlar det till lite extra i magen när ett verk utspelar sig, tja, mitt ute i ingenstans? Allt kan hända – och det kanske det faktiskt gör.

Tar vi oss allra längst bort ifrån hisnande skyskrapor, bländade ljuskäglor, vinande taxibilar och tjattriga folkhav – då blir i stället vår slutstation den något mystiska och oberäkneliga småstaden. Förvänta dig ingenting, men ha ögonen öppna både i ansiktet och nacken för nu blir det åka av.

Här är några av våra favoriter inom den aldrig sinande genren Mystiska och oförutsägbara småstäder inom populärkulturen.
 
 

Haven Springs – från TV-spelet ”Life is Strange: True Colors”

 
Mystiska småstäder kan ibland visa sig från sin allra bästa sida. I det kommande spelet ”Life is strange: True Colors” får vi möta ett bländande vackert Haven Springs – en liten ort belägen bland de snötäckta bergen i amerikanska Colorado. I spelet får du ta del av nyinflyttade Alex första intryck av just Haven Springs, och hur den vackra, men outforskade, staden blir en del av hennes spännande historia.

Spelet är nästa del i den hyllade Life is Strange-serien, där du i Alex skor får tackla både ett mystiskt dödsfall men även något så komplext som känslor. Hennes något övernaturliga kraft – i hennes tycke, förbannelse - är att känna känslor och auror, vilken kan komma till hjälp när hon ska ge sig på att luska ut vilka hemligheter som staden egentligen undangömmer. Det återstår att se om Haven Springs som kallas ”staden med det stora hjärtat” lever upp till sitt namn, eller om det går att hitta mer om man bara skrapar på ytan.
 
"Life is Strange: True Colors" släpps till PS5, PS4, XBOX och PC den 10:e september. Köp spelet här...
 
 

Twin Peaks – från tv-serien ”Twin Peaks”

 
Den ultimata mysteriestaden är den mycket märkliga småstaden Twin Peaks, först introducerad i den omåttligt populära tv-serien från tidigt 90-tal. Här är varken människor, verklighet, eller ens ugglor såsom man tror att de ska vara – snarare tvärtom. Ibland är det glasklart – och ibland känns det (och kanske är) en svettig feberdröm.

Twin Peaks stora fråga är ”Vem dödade Laura Palmer?”, men frågan många ställer sig kanske i stället är ”Vad i hela friden är det som försiggår?”. Filmen fäste David Lynchs stjärna allt hårdare på stjärnhimlen, och med välförtjänt bravur. För vem annars bemästrar att skapa mystik i den kanske mest sömniga staden på planeten, än just komplexitetens mästare David Lynch.
 
 

Riverdale – från tv-serien ”Riverdale” och serietidningen ”Acke”

 
Serietidningen Acke, på originalspråk Archie, ynglade för ett par år sedan av sig in i tv-serien ”Riverdale”. Trots sina berg-och dalbanor både i händelser och i kvalitet, gjorde serien de många unga skådespelarna till superstjärnor. Borta var de pastelligt glada serietidningsfärgerna vi känner till, utan serien valde snabbt att gå en mörkare, och mer mystisk väg där fokus var på uppgången och fallet av just staden Riverdale, det vill säga precis som sin titel antyder.

Även om vi gillar dramatiska ting, kanske vi inte hade föredragit att ”Riverdale” var så pass dramatisk. Serien inledande intressanta spår om hur de olika Riverdale-familjernas historia har påverkat varandra, fylldes snart med allehanda överreaktioner kring tramshändelser, som orättvist knuffade den enkla mystiken åt sidan. Numera finns det faktiskt få saker som faktiskt INTE har hänt i Riverdale-världen. Men det är trots allt en oberäknelig småstad med krut i, det ska vi ändå ge dem.
 
 

Hawkins – från tv-serien ”Stranger Things”

 
Kidsen i ”Stranger Things” fick framför sina ögon visst se sin småstad Hawkins förvandlas till en livs levande apokalypsversion av favoritspelet Dungeons & Dragons. Staden, som egentligen var en urtråkig landsort utan någon vidare fart eller fläkt, hamnade definitivt på kartan när jättelika monster vände hela staden, tja, upp-och-ner. I upp-och-ner världen, kan ingen höra dig skrika – om du inte hittar på ett sätt att kommunicera via lampor förstås.

Ingen småstad är komplett utan en smått förvirrad, och snart överrumplad, polis. I ”Stranger Things” får den stackars Hopper försvunna barn, slime:iga monster och ryssar på halsen. En stad utan dess like, kan man minst säga – och mer ska det bli i nästa säsong som beräknas släppas 2022. Vi ser fram emot att återigen få se grådassiga Hawkins lysas upp av monster, mysterier, och självklart få återse den oväntade superhjälten Eleven.
 
 

Derry – från ett flertal av Stephen Kings filmer och böcker, bland annat ”Det”, ”Insomnia”, ”Lida”

 
Ska vi prata småstadsuniversum, är ett äkta ”small towniverse” Stephen Kings fiktiva Derry. Staden, som ligger i amerikanska Maine, är en del av de tre städer som King har centrerat sina verk kring. De andra två är Castle Rock (hem till bland annat boken om den charmiga hunden Cujo), och Jerusalem’s Lot (där vi bland annat återfinner vampyrberättelsen ”Salem’s Lot”).

Ingen av städerna framstås som särskilt glättigt härliga, utan ska du besöka dem visuellt eller litterärt bör du vara förberedd på att vad som helst kan hända. Många är vi till exempel som känner att vi, både i barn- och vuxenålder, terroriserats av den minst sagt obehagliga clownen Pennywise. Den färgglada clownen tycker nog själv att den livar upp det dystra Derry, medan dess få och skräckfyllda invånare nog snarare önskar att det vore lugn och ro igen.
 
 

Bright Falls - från tv-spelet ”Alan Wake” 

 
En lite lätt bisarr och mystisk småstad är amerikanska Bright Falls, som känns igen från action-äventyrsspelet ”Alan Wake”. Spelet från finska Remedy Entertainment har tagit influenser från tidigare nämnda ”Twin Peaks” men även från de tropiska tidsreseupplevelserna i ”Lost”. Historien berättar om hur författaren Alan Wake försöker lösa gåtan kring sin frus försvinnande – som utspelade sig under en semester i just underliga Bright Falls. Staden, som egentligen är en gammal gruvstad, visar sig därmed ha både det ena och annan gömt i sin underjord – kanske till och med en alternativ dimension.
 
 

Engelsfors – från filmen ”Cirkeln” (2015) och böckerna ”Cirkeln”, ”Eld”, och ”Nyckeln”

 
”Engelsfors – vackert namn, risig stad”, så inleds beskrivningen av den fiktiva staden Engelsfors. Avskilda småstäder finns det gott om i vårt avlånga land, och de många tysta skogarna och porlande bäckarna är som upplagda för att mystiska skeenden ska upptäckas. I Engelsforstrilogin är det just trista fiktiva staden Engelsfors som är på kartan, en stad precis som alla andra.

Förutom att ett gäng ungdomstjejer upptäcker att de har magiska krafter, förstås. Plötsligt handlar tonårslivet mer än bara om jobbiga föräldrar och läxor – det kan handla om liv och död, och om att besegra riktig ondska. Boktrilogin gjorde magisk härlig succé bland ungdomar och visade att det visst går att göra bra mystiska verk, även i vårt lilla Sverige.
 
  
Vilka är dina bästa, och likväl mystiska, småstäder i populärkulturen?
| 7 september 2021 21:00 |