Film

Skribent

Jakob Åsell

15 juli 2017 | 12:00

Från Cannes till Varberg - Sverigepremiär för kortilm av MovieZines tv-redaktör

"I framtiden ska jag vinna Guldpalmen, kom ihåg var du hörde det först!"
Man kan tro att en tv-skribent inte gör annat än att plöja igenom tv-serier hela dagarna. En sanning med modifikation, åtminstone om du frågar MovieZines egen tv-redaktör Henrietta J:son Eskelin som vid sidan av Netflix-bingeandet till vardags även skriver och regisserar kortfilmer. Hennes senaste film ”Chrysalis” blev uttagen till sektionen Short film corner vid filmfestivalen i Cannes och till helgen har den premiärvisning i hemstaden Varberg. Vi har känt på premiärnerverna hos vår filmskapande tv-tyckare såhär inför Sverigepremiären.
 
Berätta kort om dig själv och din egen filmbakgrund med egna ord?
 
- Redan som litet barn visste jag att jag ville bli författare och konstnär och i tidiga tonåren kom intresset för att förena dessa drömmar i filmskapandet. Jag har alltid älskat att underhålla och berätta. Ändå dröjde det tills jag var 20 innan jag beslutade att satsa hundra procent på en filmkarriär. Idag är jag 26 och har hunnit med att frilansa på alla möjliga projekt inom film och tv, tagit en examen i manus/regi och produktionsledning på Nya Zeeland, där filmen spelades in och nu är jag tillbaka på den svenska västkusten för att bilda eget bolag och fortsätta filmskapandet.
 
Hur skulle du beskriva din film med egna ord?
 
- Den är suggestiv och originell på många sätt. Du kan antingen se den som en rörande liten historia om en ensam kvinna vars liv börjar kretsa kring relationen med en fjäril men på ett djupare plan handlar den om att lita på att kärleken i ett förhållande är ömsesidig och att inte försöka hålla kvar en partner utav rädsla för att bli ensam. Det finns inte ett ord dialog i den, utan ljudet och bilden får berätta allt, såsom bara filmmediet kan. Det skrivs på tok för mycket onödig dialog i film, det är "Chrysalis" ett bevis på, eftersom den blir fullt begriplig utan.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
Hur var det att visa den i Cannes?
 
- Responsen var mycket god och folk var nyfikna på att se den. En del kanske rodnar under vissa bitar och vänner till mig har gråtit en skvätt när de fått förhandstitta. Ett fan tatuerade till och med in filmaffischen på armen. En kinesisk producent på festivalen ville spela in en långfilmsidé i framtiden som jag pitchade, då han tyckte att min stil var speciell. Cannes är den filmfestival jag har störst respekt för, så naturligtvis var det stort, i flera bemärkelser. Det var svårt att veta hur man skulle få ut det mesta av möjligheten. Förutom den uppenbart häftiga känslan av att vara på plats och ständigt springa in i A-skådisar eller se premiärer ihop med filmskaparna, gav det mycket nätverkande och publicitet. Även folk som inte är så filmintresserade känner till Cannes så visst blir det som en kvalitetsstämpel. I framtiden ska jag vinna Guldpalmen, du hörde det här först!
 
Som tv-redaktör, vad är drömrubriken på den första recensionen?
 
- Det hade nog varit "Strunta i Game of Thrones - Chrysalis är tusen gånger bättre!", med tanke på hur varmt den serien ligger MovieZines läsare om hjärtat. Men på ett personlig plan så hade "David Lynch önskar säkert att han hade gjort Chrysalis" varit en helt sinnessjuk ära, han är en stor inspiration både manus- och regimässigt.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
Vad blir nästa filmprojekt?
 
- "Chrysalis" är ganska "svår", så härnäst planerar jag något folkligare och mer lättsamt. Som en objektiv betraktare får vi se en mosaik av olika karaktärer i ett villakvarter där det förekommer en del mer eller mindre konflikträdda grannfejder, märkliga beteenden och retliga situationer som många nog kan känna igen sig i, med en känsla av skam och humor på samma gång. "Fasader", som den så finurligt ska heta, blir en kortfilm som spelas in nu i höst i Varberg. Kameraarbetet kommer att skilja den från mängden på ett sätt som jag inte har sett på film förut, men mer än så kan jag inte avslöja.
 
Din senaste film har Sverigepremiär på bio i helgen. Har du fjärilar i magen?
 
- Nej, jag är vegetarian.
 
- - -
 
"Chrysalis" visas på Bio Capitol i Varberg nu på söndag, den 16 april, kl. 17:00. Biljetter är gratis men måste bokas och hämtas ut senast en timme före föreställningen. Ring bion på 0340-100 15 eller boka genom deras hemsida. Regissören Henrietta J:son Eskelin kommer att vara på plats i salongen för en frågestund och det bjuds på dryck och tilltugg för att fira Sverigepremiären.
| 15 juli 2017 12:00 |