Film

Skribent

Henrietta J:son Eskelin

14 juli 2016 | 16:00

MovieZines Pokémon Go-uide: Få koll på hur spelet funkar!

Få svar på allt du undrar om "Pokémon Go"!
Vi vet inget exakt datum, men den officiella svenska releasen av världsfenomenet "Pokémon Go" är bara runt hörnet - kanske till helgen! - om vi ska tro ryktet. I och med det banbrytande sättet som spelet knyter ihop fiktion och verklighet och låter dig fånga Pokémon i den miljö du befinner dig i, är det många som är nyfikna på hur Nintendos nya mobilspel är uppbyggt. Spelupplevelsen är på många sätt väldigt olik de klassiska GameBoy/Nintendo DS-spelen, så här följer den första delen i MovieZines Pokémon Go-uide!Hur fångar man Pokémon?

Låt oss börja med det uppenbara: "gotta catch'em all". Den absoluta största delen av spelet går ut på att fånga Pokémon. De finns överallt, i storstad som i glesbygd. När du förflyttar dig i verkliga livet, rör sig din karaktär på en GPS-karta på skärmen. Du ser att du har en radie på några meter omkring dig på kartan och när en Pokémon hamnar innanför din radie blir den synlig för dig på kartan. Det är då du kan trycka på den vilda Pokémon och hamna öga mot öga med den.

Nu har du hittat din första vilda Pokémon och det är dags att samla den till ditt Pokédex. Lägg märke till hur mycket CP den har. CP (Combat Points) har ersatt vad GameBoy-spelarna är vana att kalla Level. I början är det svårt att veta hur mycket nivån av CP är värt, men ju fler du fångar, desto bättre uppfattning får du av vad som är medel. Du märker också att du stöter på Pokémon med högre CP ju högre level du som tränare är, vilket är en viktig faktor i att spela strategiskt senare när du väl har fått fatt i grunderna. Din tränare-level går upp i takt med att du spelar spelet.

Genom att svepa med fingret kastar du en Pokéboll mot djuret. Om den bryter sig fri från bollen, kan du kasta igen, men för varje gång är risken större att den springer iväg från dig och då ser du den kanske inte igen på länge! Det kan därför vara en idé att gå in i "items" och mata den med Razz Berries, som gör den vilda Pokémon mindre motståndskraftig. Beroende på hur hög CP en Pokémon har, kan den behöva flera Razz Berries och till och med bättre Pokébollar, som blir tillgängliga för dig i takt med att du som tränare levlar.

Lika ofta som du kollar på GPS-kartan vad som ploppar upp inom din radie, bör du ta en titt på "Nearby"-listan! Den är ditt verktyg för att upptäcka en Pokémon som du hemskt gärna vill ha och se hur långt bort den är. De tre fotspåren visar att den är inom räckhåll och du vet att det börjar brännas när fotspåren går från tre, till två, till ett till... pling! Den är inom din radie på kartan.Hur levlar man upp sina Pokémon?

Att samla en helt ny Pokémon till ditt Pokédex är alltid exalterande, men det mesta du fångar kommer att vara dubbletter. Medan traditionella "Pokémon"-spel har låtit dig träna upp och levla eller utveckla dina Pokémon genom battles, är det huvudsakliga sättet att få upp din Pokémons CP  i "Pokémon Go" att ge den Candy, vilket du endast får i utbyte mot fångade Pokémon. Men att byta in en Zubat ger dig endast Zubat Candy och en Charmander ger dig endast Charmander Candy. Däremot kan Zubat Candy användas för att höja en Golbats CP och Charmander Candy kan boosta din Charmeleon eller Charizard. Det är därför du ständigt vill fånga dubbletter av vad du redan har. Vänta till du fångar ett exemplar med riktigt högt CP och byt sedan in alla dubbletter med lägre CP mot Candy, så att du kan ge godiset till ditt starkaste exemplar! 

Få items vid varje Poké-stop

Nu har du börjat samla på dig ganska många olika sorters Pokémon och dina bollar och Razz Berries börjar ta slut! Frukta icke. Du hittar gott om Poké-stops längs med vägen. Allt du behöver göra är att gå inom dess radie och trycka på den på GPS-kartan, så tar den dig till ett fönster där du får snurra på ett hjul och ta emot gratis föremål. Det är slumpvis vad du får. Förutom bollar och bär kan du också ta emot helande Potions och Revives att läka dina Pokémon med vid gym-utmaningar (vi kommer till det), eller få ett spännande ägg.

Large 0bd74baf0195430f94f5c8799184baeb pokemon go eggs

Kläck ägg och ha chans på starkare eller mer sällsynta Pokémon

Att ta emot ett ägg från ett Poké-stop är det andra sättet att fånga Pokémon i det här spelet. Du kan aldrig veta vad som är i dem förrän de kläcks, vilket de bara gör efter att du har rört dig ett visst antal kilometer. Ju längre sträckan är, desto större är chansen att det innehåller något riktigt coolt. Du måste dock själv klicka dig in till din äggsamling i menyerna och stoppa ett ägg i en Incubator. När det väl är där kan du inte ändra dig och kuvösen blir inte fri förrän ägget har kläckts. Varje kuvös kan bara användas ett visst antal gånger, men du kan köpa till fler genom microtransaktioner, för att kunna tillgodogöra dina kilometer på flera ägg samtidigt. Även om du bara kläcker en Pokémon som finns i varenda buske, tenderar Pokémon kläckta genom ägg att ha en mycket högre CP än de du fångar ute i det fria!

Kan jag utmana mina vänner på Pokémon-battles?

Ja och nej. All form av tävlan sker vid Pokémon-gymmen, som du får tillgång till efter att ha nått Level 5 som tränare. Gymmen är placerade vid olika landmärken i riktiga världen, såsom skolor, kyrkor eller tennisbanor. Första gången du går in i ett gym ombeds du välja vilket utav tre lag du vill vara trogen: Team Valor (röda), Team Mystic (blå) eller Team Instinct (gula). Ditt val är permanent, så kolla av med kompisarna först. Välj baserat på om ni vill konkurrera emot varandra, eller om ni vill köra co-op och hjälpas åt att erövra gym åt ert lag. Om ni konkurrerar om gymmen i olika lag, kommer ni ändå bara att kunna battla mot kompisens dator-styrda Pokémon. Läs vidare så förstår du!

Du tränar för att ta över Pokémon-gym

Du kan förstås ha helt andra anledningar till att uppskatta "Pokémon Go", men kärnan i spelet är att du ständigt ska fånga nya Pokémon och göra dem starkare, så att du kan använda dem för att erövra och försvara gym.

Alla gym är från början vita och neutrala, tills någon tar över dem. Då markeras gymmet med lagfärgen: röd, blå eller gul. Vem som helst kan bli gymledare! Klicka på ett gym på kartan för att se vilken Pokémon som tränaren har lämnat kvar där för att försvara gymmet mot andra lag. Svep åt vänster för att se om de har radat upp fler än en Pokémon. Om du tror att dina Pokémon är starka nog att besegra gymmets Pokémon, bör du gå till platsen där gymmet ligger på kartan. När du är inom dess radie, kan du utmana dem - men deras Pokémon kommer att slåss genom auto-pilot, så att gymledaren inte behöver vara där när du vill utmana. Så här funkar gym-battles!

Battle-systemet funkar helt annorlunda än i klassiska "Pokémon"-spel. Istället för tur-baserade rundor där du som tränare kan välja en utav fyra attacker och när som helst i matchen kan byta ut din Pokémon, väljer du i "Pokémon Go" ordningen på dina 6 starkaste (de med högst CP) Pokémon inför battlen och attackerar sedan varandra samtidigt, som i ett fighting-spel. Varje Pokémon har två attacker: en snabb/vanlig, som kräver ett klick med fingret, eller en special-attack som kräver uppladdning, vilken utlöses genom att hålla nere fingret en längre tid. Du kan också svepa höger eller vänster för att undvika motståndarens attacker.

Erövra och försvara ditt gym

Om du förlorar matchen vinner gymmet prestigepoäng. Ju högre prestige, desto fler lagmedlemmar kan lämna av en Pokémon där som försvar. För att erövra gymmet måste du besegra samtliga Pokémon som har lämnats där för att försvara gymmet, om och om igen tills gymmets prestige når botten. Då blir gymmet åter vitt och neutralt och du kan välja en av dina Pokémon som får stanna och försvara det åt dig. Du vill lämna kvar en av dina starkaste eftersom du får användbara special-items var tjugonde timma som du är gymledare, men kom ihåg att du inte får tillbaka din Pokémon förrän någon har besegrat gymmet! 

När du har besegrat ett gym och gjort dig själv till gymledare, kan du träna upp dina Pokémon och höja ditt gyms prestigepoäng och level. Klicka in och battla emot den Pokémon du lämnade där som försvar! Om ett gyms level är 3, kan tre tränare lämna av en Pokémon var i försvar. Höjer ni nivån till 4, kan en till tränare hjälpa till att försvara, och så vidare. Det gör det förstås svårare för andra att ta över ert gym. Den som lämnar kvar den starkaste Pokémon på gymmet blir gymledare.
| 14 juli 2016 16:00 |