Film

Skribent

Andreas Samuelson

22 februari 2018 | 06:00

Nedräkning till Oscarsgalan 2018: Bästa utländska film

Kan det bli en blågul guldstatyett i år? Ruben Östlunds ”The Square” ligger bra till trots tung konkurrens.
Självklart håller vi på Ruben i år men det är inte omöjligt att han snuvas på konfekten. Motståndarna inkluderar libanesisk politik, chilensk transfobi, rysk skilsmässa och ungerska drömmar om kärlek.
 
 

”En fantastisk kvinna” (Chile)

 
Daniela Vega, Chiles första öppna transmodell/skådespelerska, har hyllats för huvudrollen i Sebastián Lelios drama om en nattklubbssångerska som sörjer sin nyligen avlidne älskare och konfronteras av dennes transfobiska familj. Filmen har tagit hem flera priser, bland annat på Berlins filmfestival.
 
 

”The Insult” (Libanon)

 
Politiskt laddad film om konflikten mellan en kristen libanes och en palestinsk flykting som leder till både våld och en uppmärksammad rättegång. Regissören Ziad Doueiris första film på galan. Den har främst uppmärksammats på Venedigs filmfestival där huvudrollsinnehavaren Kamel El Basha prisades.
 
 

”Om själ och kropp” (Ungern)

 
Veteranregissören Ildikó Enyedis första långfilm på nästan 20 år (!) är hennes första bidrag på Oscarsgalan och den har redan vunnit hela tre priser på Berlins filmfestival. Dramat handlar om två slakteriarbetare som båda drömmer om hur de träffas och förälskar sig i varandra - som hjortar.
 
 

”Saknaden” (Ryssland)

 
Regissören Andrej Zvjagintsev är ingen nykomling inom de större filmpriserna, debuten ”Återkomsten” Golden Globe-nominerades och ”Leviatan” tävlade i samma Oscarskategori för några år sedan. Nu har han chansen igen med sitt drama om ett par vars skilsmässa resulterar i att deras barn försvinner.
 
 

”The Square” (Sverige) - vinnare?

 
Vårt blågula bidrag har stor chans att vinna nu när Golden Globe-vinnaren ”In the Fade” är ute ur leken. Ruben Östlunds skruvade satir om konst och tillit har redan vunnit Guldpalmen i Cannes (första svenska filmen på 25 år!) och tog storslam på European Film Awards.
 
Vilken film tror du vinner?
| 22 februari 2018 06:00 |