Hungrig efter både mat och dramatik? I tre pulshöjande säsonger har “The Bear” levererat och hyllats för sin realistiska restaurangskildring. Serien är pepprad med energi, knivskarpa dialoger och kretsar kring unga stjärnkocken Carmen “Carmy” Berzatto (Jeremy Allen White). Efter ett nära dödsfall lämnar han fine dining-världen bakom sig, vänder hemåt och tar sig an familjens mackrestaurang “The Beef”. Som ett direkt resultat av detta rör det nya jobbet minnen, känslor och en ofattbar mängd svordomar.
Ett av seriens starkaste kort är autenticitet och hur den väver in samtida kulinariska fenomen och trender. Därav beger sig bakfantasten Marcus (Lionel Boyce) i säsong två på inspirationsresa till danska Köpenhamn. På grund av dess ställning inom modern fine dining och och new Nordic cuisine passar Köpenhamn perfekt för ”The Bear”. Bland dansk hygge arbetar Marcus under precision, sover på en husbåt och provar på mängder av god mat.
Inför premiären av säsong fyra fick vi chansen att besöka Köpenhamn och kika närmare på några av ställena som satt smak på ”The Bear”.
Kulinarisk träning på Michelin-Noma och Hart Bageri
För att samla ny inspiration till sina kommande desserter blir ett av konditorn Marcus stopp givetvis ett danskt bageri. Därför utforskar han i avsnittet “Honeydew” anrika Hart Bageri – en riktig läckerbit för den som önskar sig danska bakverk, fluffigt bröd och nybryggt kaffe. Det mycket populära Hart Bageri återfinns nu på flera platser i Köpenhamn, den vi (och Marcus) besöker är placerad på trendiga Refshaleøen (“Reffen”).
Här hittar vi konditorn, COO och Creative Director Talia Richard-Carvajal. För oss demonstrerar hon bland annat hur de skapar en klassisk dansk jordbærtærte (jordgubbstårta). Redan inför säsong ett tränade Talia personligen Boyce under två veckor, för att säkerställa att han faktiskt såg ut att veta vad pysslar med. Efter en tur genom produktionen som bakar allt från bröd till croissanter, får vi äntligen avnjuta Hart Bageris kända wienerbröd och tidigare nämnd tårta. För oss berättar Talia att tårtans framgång bland annat kan tillskrivas de fantastiska danska jordgubbarna (som är minst lika goda som svenska!).
Att kreativa restaurangen Noma (sammansättning av nordisk mad) förekommer i “The Bear” gör nog ingen förvånad. Precis som Marcus får vi ta del av Nomas vackra trädgårdar, där han i samma avsnitt “Honeydew” arbetar under en krävande chef – mycket likt Nomas egna kultur. För att kunna träna upp sina kulinariska färdigheter spenderade avsnittets regissör Rami Youssef och Boyce själv tid i Nomas kök. Dessutom skymtar vi delägaren René Redzepi i en av Carmys flashback-scener i säsong tre.
Under vårt besök på Noma kikar vi in i de härliga öppna köken, där vi genom det nya konceptet Noma Projects faktiskt fick ta plats vid bänkarna och testa på fermentering. Dessutom bjöds det på smakbitar från deras experimentella samling – bland annat yuzu-chili, kombucha, umamisås och en liten kokt snigel.
Vita dukar eller streetfood? “The Bear” ger oss båda
Därefter ger vi oss ut på vattnet för att kunna överblicka Köpenhamn som stad. Samtidigt möter vi under kanalturen kocken Rosio Sanchez, som gästspelar som sig själv i säsong tre. Hon syns i finalavsnittet “Forever”, där “riktiga” kockar samlas under restaurangen Evers avslutningsmiddag. Under middagen utbyter de tankar, visdomsord och melankoliska minnen.
Som flertalet av skådespelarna i serien är Rosio Sanchez amerikan, men har flyttat från Chicago för ett liv i Köpenhamn. Under flera år arbetade hon som kock på prestigefyllda Noma. För oss berättar hon om en brinnande längtan efter att kunna öppna en restaurang som erbjuder autentiska, mexikanska tacos. Till slut följde hon sitt hjärta och år 2017 slog taquerian Hija de Sanchez upp portarna. På menyn hittar vi spröda majstacos och idag serverar personalen oss dessa toppade med tuna tartar och en lite mer ovanlig ingrediens – små krispiga gräshoppor.
Precis som att “The Bear” startade sin resa med mackor, finner vi på samma sätt även detta på vår meny idag. Här pausar Marcus på Poulette, ett eatery som erbjuder mjuka briochebröd fyllda med spicy friterad kyckling (eller mapo tofu). Den frasiga och ångande kycklingen går inte av med hackor och jag förstår precis varför detta är ett vinnande koncept. På plats hittar vi Jesper Norrie och Martin Ho som enkelt hävdar att de “aldrig kommer att ändra receptet”.
Smygtitt på säsong 4 – hur kommer det gå för “The Bear”?
För att smälta all den goda maten promenerar vi följaktligen genom parken Kongens Have (“Kungsparken”), där vi precis som i serien skymtar H.C. Andersen-statyn. Efter detta kulminerar vår kulinariska dagstripp i varmkorv-ståndet på Kongens Nytorv. Här åt vi, och Marcus, i all enkelhet en dansk gatukorv toppad med härliga tillbehör.
Slutligen får vi som en extra present faktiskt smygkika på första avsnittet av säsong fyra. Inledningsvis ger avsnittet oss en fin scen där vi får komma närmare i hur Carmy och Mikeys (Jon Bernthal) relation en gång såg ut. Vidare reser vi fram till nutid orosmolnet är hur det nya konceptet “The Bear” ska klara sig ekonomiskt. Under peppiga montage i sann ”Rocky”-anda får vi ta del av en intensiv nedräkning mot en potentiell konkurs. Således tummar kanske gänget nu på Carmys non-negotiables, men att vi framöver får smaka på en riktig underdog-historia, från botten – till toppen.
Från och med torsdag 26 juni hittar du säsong 4 av “The Bear” på Disney+.
Läs också: Jeremy Allen White historisk på Golden Globe-galan inatt – var inte ens där
Läs också: Trailer: Stressen når nya nivåer i säsong 4 av ”The Bear”
