VENEDIG 2022

Skribent

MovieZine

31 augusti 2022 | 20:00

MovieZine bevakar Venedigs filmfestival: här är filmerna det surras om

Höga förväntningar på Iñarritus nya drama, Olivia Wildes thriller och Guadagninos kannibalfilm. Jonna Vanhatalo och Erik Dalström rapporterar direkt från Biennalen.
Venedigs filmfestival är världens äldsta och fyller hela 90 år i år. MovieZine är på plats för 11:e gången och vår recensent Jonna Vanhatalo och fotograf Erik Dalström ser fram emot en vecka av glamour, kändisspotting och massor av bra film.
 
Hallå där! Hur är stämningen inför festligheterna?
 
Jonna: Otroligt bra. Alla verkar väldigt förväntansfulla! Det finns många stora filmer på repertoaren och snacket kring dem har redan börjat. Överlag är det mer liv än de senaste två pandemiåren.
 
Erik: Det är ju framförallt filmfestivalen här som varit språngbräda för kommande prisceremonier. Och med stor sannolikhet är detta år inget undantag, vilket märks.
 
Vilka filmer snackas det särskilt om?
 
Erik: Som alltid är Alejandro G. Iñarritu het här, så hans ”Bardo” blir ofta omtalad, liksom Florian Zellers ”The Son” efter succén med ”The Father” från 2020.
 
Jonna: Och såklart surras det en hel del om ”Blonde” och Ana de Armas porträttering av Marilyn Monroe.
 
Och vilka ser ni själva mest fram emot?
 
Erik: Jag längtar enormt efter just ”Bardo”, samt ”The Whale” av Darren Aronofsky och ”Bones and all”.
 
Jonna: Ja, ”Bones and all” av Luca Guadagnino är en given höjdpunkt efter ”Call me by your name” och ”Suspiria”. Men jag är också väldigt spänd på ”Don't worry darling” av Olivia Wilde, liksom Ti Wests ”Pearl”, som ju är en slags prequel till hans härliga massaker i ”X” tidigare i sommar.
 
 
Vilka kändisar hoppas ni stöta på vid röda mattan?
 
Erik: Timmie (Timothée Chalamet) och jag går ju way back, haha, så honom hoppas jag verkligen få träffa igen!
 
Jonna: Cate Blanchett är ju min favorit, så en skymt av henne tackar jag inte nej till! Sedan blir det såklart väldigt kul att få se paret Olivia Wilde och Harry Styles kliva in på mattan, förhoppningsvis hand i hand.
 
Vad gör Venedig annorlunda från exempelvis Cannes eller Berlin?
 
Jonna: Venedigs filmfestival är till skillnad från festivalerna i Cannes och Berlin mer inkluderande för allmänheten. Här kan tex vem som helst få tag i biljetter till galapremiärerna och kunna hänga vid röda mattan. Och det är en fantastiskt känsla att komma så nära sina favoritstjärnor.
 
Är något nytt eller annorlunda på årets festival, post-covid?
 
Jonna: I år märks tydligt att det äntligen börjas nalkas lite normalitet i tillvaron. Masktvång i biograferna är borta och fler släpps in i salongerna.
 
Erik: Ja och den enorma muren som byggdes upp framför röda mattan förra året är borta, så att vi faktiskt kan få se lite stjärnglans.
 
Vilka är de bästa italienska fraserna att ha med dig när man besöker Venedigs filmfestival?
 
Erik: Jag tycker att jag kommer långt med grazie (tack) och ciao (tjena).
 
Jonna: Ja och lägg till ett bella (snygg tjej) eller bello (snygg kille) kommer du ännu längre, haha.
| 31 augusti 2022 20:00 |