Film

Skribent

Alexander Kardelo

17 december 2018 | 12:00

”Mortal Engines” kan gå back med 100 miljoner dollar

Se upp: en av årets största floppar har rullat in.
Vinterns storslagna äventyrsfilm har också blivit en flopp av episka proportioner, skriver Variety.
 
Universal uppskattas förlora uppemot 100 miljoner dollar på ”Mortal Engines”. Den Peter Jackson-producerade filmen kostade strax över 100 mille att spela in, och medräknat den påkostade marknadsföringen kommer studion få svårt att få igen pengarna.

Publiken verkar inte bry sig alltför mycket om denna dystopiska framtid med rullande städer och en arg Hugo Weaving. Utan större namn i rollistan, och med svala recensioner, har filmen fått kämpa på bio. I USA drog den enbart in 7.5 miljoner dollar efter premiären nu i helgen. Och här i Sverige, där ”Mortal Engines” nu gör sin andra vecka på biorepertoaren, halkar den ned från plats 3 till 9 på biotoppen.

- Det är en riktig julkatastrof för Universal. De tog en stor chansning och missade, säger en expert till Variety.
 
 
- Alla försöker tilltala young-adult-publiken. Det finns en generationsklyfta mellan studios och vad de tror att den unga publiken vill se. TV har fattar det, men filmer får inte till det.

Innan Universal nappade på den kostsamma filmatiseringen av Phillip Reeves sci-fi-roman, hade både Warner Bros och Fox tackat nej. Det känns inte som att Peter Jacksons förhoppningar om en filmfranchise kommer bli verklighet.
| 17 december 2018 12:00 |