Film

Skribent

Alexander Dunerfors

10 maj 2014 | 11:01

Mördare flyttar in i Richard Linklaters garage

Jack Black spelade honom i en dramakomedi häromåret. Nu flyttar verklighetens Bernie Tiede in hos regissören.

Det var en udda historia redan från början, som gjord för en film: den om den omtyckte begravningsentreprenören Bernie Tiede som försökte täcka upp ett mord på en gammal rik änka.

Men nästa kapitel låter lika skruvat. Bernie delar nu lya med filmregissören Richard Linklater i Austin, Texas.

Vi tar det från början. Det var under 90-talet som Tiede blev vän med en ensamstående kvinna ur samma småstad. De blev nära vänner och efter en tid skrev hon in honom i sitt testamente. Men hennes temperament blev en allt större påfrestning för Bernhardt Tiede, som sköt henne när han inte längre orkade. Därefter förvarade han kroppen i en frys och började sätta sprätt på hennes pengar. Även om en del av det gick till välgörande ändamål.

1997 erkände han mordet och åkte in på livstid. Historien filmades år 2011 med Jack Black och Shirley MacLaine i huvudrollerna (Black nominerades till en Golden Globe för sitt porträtt av "Bernie").

Richard Linklaters film fick dessutom oväntade följder. Den fick advokaten Jodi Cole att titta närmare på Bernie Tiedes fall, där hon bland annat upptäckte hur han blev utsatt för sexuella övergrepp i tonåren, något som han har tigit om sedan dess. Den nya upptäckten fick åklagaren att mildra Tiedes fängelsestraff. Och nu är han fri, under förutsättningen att han bor i en lägenhet ovanför Richard Linklaters garage.

Det låter som att regissören och mördaren har blivit nära vänner under förarbetet med filmen. Linklater berättar för The Guardian:

- Jag imponerades av hur de andra intagna såg upp till honom i fängelset. Han spred en postiiv kraft i en negativ miljö. Jag och andra vill hjälpa honom så gott vi kan.

Kanske blir det snart dags för uppföljaren: "Bernie 2 - En mördare i mitt garage"?

| 10 maj 2014 11:01 |