Film

Skribent

Viktor Eriksson

23 januari 2024 | 18:30

Årets Oscarsgala redan historisk - nytt rekord i Bästa film-racet

Rekordmånga utländska filmer har i år nominerats till “Bästa film”.
För första gången någonsin har två utländska filmer blivit nominerade samtidigt till Oscarn för bästa film. Detta bekräftade den amerikanska filmakademien själva till Deadline som var först med att uppmärksamma det hela.
 
De nominerade är Justine Triets mordrättegångsdrama “Fritt fall” från Frankrike och Jonathan Glazers förintelsefilm “The Zone of Interest" som är från Storbritannien och Polen, om än med viss finansiering från USA.
 
Båda filmerna har också fått fem Oscarsnomineringar vardera, bland annat för bästa regissör och manus, vilket är originalmanus för “Fritt fall” och adaptering för “The Zone of Interest”.
 
I samband med att akademin på senare år utökat kategorin för bästa film med fler nominerar har fler internationella produktioner fått ta plats bland dem. Tidigare har det dock bara varit högst en icke-amerikansk film i taget som nominerats till priset.
 
Under Oscarsgalan 2020 blev “Parasit” den första filmen som vann Oscarn för bästa utländska film, så väl som den första icke-engelskspråkiga filmen, att också vinna Oscarn för “Bästa film”.
| 23 januari 2024 18:30 |