Film

Skribent

Alexander Kardelo

25 februari 2021 | 09:05

"Mission: Impossible 7" till streaming efter 45 dagar på bio?

Det gäller tyvärr bara i USA.
Den växande streamingmarknaden och den rådande pandemin har på bara ett år förändrat filmvärlden i grunden. Det är inte längre självklart att storfilmer ska släppas exklusivt på bio, eller att det måste dröja flera månader innan de kommer ut på streaming.

Nya streamingtjänsten Paramount+ har just plockat fram den stora släggan för att krossa biofönstret ytterligare. Idag rapporteras om att höstens storfilmer som "Mission: Impossible 7" och "A Quiet Place Part II" kommer gå till streaming efter bara 45 dagar på amerikanska biografer.

Det blir dock bara i USA. Internationellt gäller än så länge den gamla vanliga release-strategin. Det finns alltså inga planer på att släppa titlarna på svenska Paramount+ så nära inpå biopremiären (men båda lär dyka upp på tjänsten efter några månader).
 
 
Varför är det ändå intressant för oss? Biofönstret, det heligaste av allt (om du frågar biografägarna) har snabbt luckrats upp på sistone, av filmdistributörer som inte haft möjligheten att visa sina filmer på bio. Det tydligaste exemplet är Warner Bros som i USA släpper alla sina filmer på streamingtjänsten HBO Max samma dag som de får biopremiär.

Publiken får själva välja när, var och hur de vill konsumera film. Det här är början på en ny era i filmbranschen, och så småningom kommer vi se mer av det även i Sverige.
 
Paramount+ lanseras i Sverige den 25 mars med filmer som "Gudfadern"-trilogin, alla "Indiana Jones" samt "Mission: Impossible"-franchisen i sitt utbud. Läs mer om Paramount+ här...
| 25 februari 2021 09:05 |