Film

Skribent

MovieZine

21 november 2023 | 10:00

Mirakelsiffror för höstens svenska dokumentär på bio

Dokumentärfilmen "Miraklet i Gullspång" visar på exceptionella biosiffror. Filmen har nu setts av 10 000 biobesökare.
Dokumentärfilmen "Miraklet i Gullspång" fick sin premiär på svenska biografer den 27 oktober. Efter tre veckor på biograferna runt om i landet så gör den exceptionella besökssiffror och har växt sig större vecka för vecka.
 
Efter helgen, som är filmens 4:e helg på repertoaren, har den setts av hela 10 000 biobesökare vilket är sällsynt för en svensk dokumentär.
 
- "Miraklet i Gullspång" gör en helt otrolig resa och har en mirakel-kurva på svenska biografer just nu. Under de första tre veckorna gör den helt fantastiska siffror med fler visningar och ett ökat antal biobesökare. Den har dessutom ett ovanligt högt antal besökare per biograf och salong. Det är extra roligt i dessa tider när svensk film går trögt på bio, kommenterar Nicolas Debot, distributör på Njutafilms.
 
 

"Många vill prata om vad som egentligen hände"

 
Intresset och efterfrågan är fortsatt stort för "Miraklet i Gullspång" på svenska biografer. Filmen har hittills bokats in för visningar på 110 olika biografer från Malmö i söder till Kiruna i norr och fler visningsorter tillkommer ännu.
 
- Filmen verkar ha effekten på publiken att många efter att ha sett filmen känner ett behov av att fortsätta prata om vad som egentligen hände, säger Maria Fredriksson, regissör.
 
En kul detalj: filmen har också blivit en succé för Centrumbiografen i Gullspång där över 600 personer sett filmen. Det gör den till den överlägset mest sedda filmen på orten. På pizzerian mittemot bion har man också hängt på hypen och tagit fram en ”Mirakel-pizza”, där filmens huvudpersoner fått bestämma pizzans innehåll.
 
 

Vad handlar "Miraklet i Gullspång" om?

 
Ett tecken från Gud får två norska systrar att köpa en lägenhet i svenska Gullspång. När de möter lägenhetsägaren på mäklarkontoret är hon en kopia av deras döda storasyster, som begick självmord 30 år tidigare. Vad som börjar som en sagolik familjeåterförening utvecklas till ett rafflande drama om lögner, hemligheter och trons betydelse.

 
"Ett praktexempel på hur verkligheten överträffar dikten" skriver Annika Andersson i MovieZines recension av "Miraklet i Gullspång".
| 21 november 2023 10:00 |