Miraklet i Gullspång 2023

Dokumentär
Sverige
108 MIN
Engelska
Miraklet i Gullspång poster

Synopsis

Ett tecken från Gud får två religiösa norska systrar att köpa en lägenhet i svenska Gullspång. När de möter lägenhetsägaren på mäklarkontoret är hon en kopia av deras döda storasyster, som begick självmord 30 år tidigare. Vad som börjar som en sagolik familjeåterförening utvecklas till ett rafflande drama om lögner, hemligheter och trons betydelse.
Ditt betyg
Användarbetyg saknas
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
The Gullspång Miracle
Biopremiär
27 oktober 2023
Språk
Engelska
Land
Sverige
Distributör
Njutafilms
Längd

Recensent

Annika Andersson

11 juni 2023 | 12:15

True crime-dokumentär med religiösa förtecken

RECENSION. En märklig familjehistoria om återförening och systerskap som snart tappar kontrollen när gamla skelett letar sig fram ur garderoben. Dokumentären "Miraklet i Gullspång" är ett praktexempel på hur verkligheten överträffar dikten!
De norska systrarna Kari och May är hängivet religiösa! De ser mirakel överallt, och återberättar detaljerat i dokumentärfilmens inledning om hur de guidas via en rad gudomliga tecken fram till ögonblicket May ska köpa en lägenhet nära Kari i Sverige.
 
När de sitter öga mot öga med säljaren Olaug får de rysningar, för hon liknar på pricken deras äldre syster Astrid, som begick självmord trettio år tidigare. Olaug visar sig ha samma födelsedag som den avlidna systern, och kallades även hon “Lita“ som barn, vilket var Astrids smeknamn. Systrarna erinrar sig vagt prat om en dödfödd tvilling som burits ut i natten. Ett DNA-test bekräftar släktskapet, och Kari och May rekryterar den svenska regissören Maria Fredriksson för att dokumentera miraklet.
 
Munter musik à la käck komedi som “Why Women Kill” ackompanjerar bildrutorna, vars berättarton dock snart växlar från gudomlig hängivelse till mörk och bisarr “true crime”-dramatik. Man kan inte låta bli att tappa hakan när de rara damernas glada entusiasm förbyts till besvikelse, hat, och även lust att döda, då miraklet inte blir den gjädjebomb de tänkt sig.
 
Olaug är nämligen inte lik sin avlidna syster alls. Hon är en pragmatisk, icke-religiös pensionerad militär. Återföreningen leder inte bara till en traumatisk identitetskris för henne, utan hon har även fullt sjå med att stå emot sin nya familjs religiösa rekrytering. Olaugs fokus blir istället att rentvå sin avlidna tvillingsyster, för en rad mystiska omständigheter runt Astrids död antyder att det kanske inte var självmord…
 
Fredriksson kombinerar arkivmaterial med intervjuer och dramatiserade återskapningar. Hantverket må vara traditionellt, men innehållet tar så många otippade vändningar att dokumentären blir till en helt fascinerande filmupplevelse. Innehållet slår “reality show”-intriger med hästlängder, föder tankar om hur vi formas som människor genom våra gener versus vår omgivning, samt påminner oss om en inte alltför avlägsen dåtid när norska tvillingar måste gömmas undan från tyskarnas experiment. Filmen ifrågasätter vår identitet och belyser det såpass att det bitvis blir svårt att hålla tårarna tillbaka, medan den nästa sekund bjuder på uppslukande spänningsmoment.
 
Här finns sidonarrativ som polisens arbete i det lilla samhället där Astrid ska ha tagit sitt liv, med tillräckliga "true crime"-ingredienser för en egen dokumentär. Faktum är att trådarna slingar sig åt så många olika besynnerliga håll att man till slut undrar om någonting stämmer alls? Astrids stora kärlek dyker exempelvis upp i en alltför kort sekvens som inte ger någon information alls. Här finns vaga antydningar om att hon hade bekymmer, att hon gjorts till syndabock för förskingring, och att tre livförsäkringar tagits ut utan förklaring.
 
Filmen efterlämnar helt enkelt fler frågor än svar. Dock är det en sådan fängslande tittarupplevelse att den är ett måste på alla dokumentärälskares listor!
| 11 juni 2023 12:15 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Miraklet i Gullspång
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu