Film

Skribent

MovieZine

2 december 2018 | 18:00

Minns ni den danska ”Sune”-filmen?

Året var 1997 när våra kära grannar i Danmark gjorde sin egna version av "Sunes sommar". Har du missat den men känner ett sug efter mera Sune-humor, så finns den nu att streama.
Förutom en mängd Sune-böcker av Sören Olsson och Anders Jacobsson, har Sveriges populäraste tioåring dykt upp i ett flertal filmer och tv-serier genom åren. För några är det "Sunes sommar" som är den ultimata familjefilmen, andra föredrar julkalendern från 2003 med Håkan Bråkan i fokus.

Men hade du koll på att det också har gjorts en dansk film om Sune? Hösten 1997 kom "Sunes familj", en dansk version av "Sunes sommar". Handlingen kretsar kring familjen Andersen på husvagnssemester i Danmark, med tillhörande tokigheter. Kolla in trailern:
 
 
Den väldigt Peter Haber-like pappa Rudolf spelades här av Claus Bue. I rollen som Sune syntes Per Damgaard Hansen, som likt övriga Sune-skådisar aldrig kom så mycket längre i sin skådespelarkarriär. Han är numera film- och tv-producent.
 
"Sunes familj" blev enligt Wikipedia en av de mest sedda danska biofilmerna det året, men det är inte klart om den någonsin släpptes i Sverige. IMDb:s snittbetyg på 4,4 av 10 vittnar om att vi kanske inte gick miste om ett mästerverk. För den modige finns iallafall "Sunes familj" att streama på Viaplay.
 
Har du sett "Sunes familj"? Berätta i kommentarerna nedan.
| 2 december 2018 18:00 |