Film

Skribent

MovieZine

25 september 2022 | 07:00

Minns du när en ung Jeremy Renner spelade Jeffrey Dahmer?

Långt innan "Avengers" gjorde han ett av filmvärldens första porträtt av den ökände seriemördaren.
Den streamingaktuella miniserien "Dahmer - Monster: Berättelsen om Jeffrey Dahmer" har fått hela världen att på nytt upptäcka och förfäras över en av USA:s värsta seriemördare. Eva Peters hyllas välförtjänt för sin roll, men han var inte den första att ta sig an den komplexa och obehagliga karaktären.
 
Redan år 2002 kom den första spelfilmen om Jeff Dahmer. Då kunde man se en relativt okänd 30-årig Jeremy Renner, som dittills mest haft gästroller i tv-serier.
 
Den vågade huvudrollen i David Jacobsons "Dahmer" blev något av ett genombrott som gjorde kritiker och filmbranschen medvetna om Renner, och har lett honom till större roller - i både Oscarsnominerade filmer och framgångsrika blockbusters. Trailern till "Dahmer" visar oss flera otäcka scener som känns igen från Netflix egna dramaserie - bland annat hur Jeff drogar sina offer och hur en ung pojke försöker fly från hans lägenhet.
 
 
- Jag gillade att filmen mer dök in i hans sinne. Det var intressant. Vi är olika människor beroende på vem vi träffar. Hur skulle Jeffrey vara här han är ensam hemma? När han hänger på en gaybar? När han är i sin lägenhet med en kille? Eller umgås med farmor, eller sin pappa? Vi fick utforska olika sidor av hans personlighet, berättade Renner i en intervju kring inspelningen.
 
Filmen fick goda recensioner och har 73% positiva omdömen på Rotten Tomatoes. Publiken var lite mindre positiva då snittbetyget på IMDb ligger på 5,6. Dessvärre finns inte "Dahmer" tillgänglig på någon svensk streamingtjänst just nu.
| 25 september 2022 07:00 |