Film

Skribent

Sarah Åkerman

23 juni 2018 | 15:00

Mina 3 bästa David Bowie-filmer

Det finns väl få artister som är en sån multitalang som just David Bowie. Det få vet är dock att han faktiskt är en briljant skådespelare också!
Precis som i hans musikkarriär så har David Bowie en unik närvaro på filmduken. Även fast han kanske inte blev den mest kritikerrosade skådespelaren i världen, hann Bowie ändå visa på att hans artisteri tillhör det av få. Han började sin karriär inom film i slutet av sextiotalet och parallellt med det så agerade han även i pjäser.
 
Varför jag tycker att just Bowie är en skådepelare som är värd att nämna är för att det finns en röd tråd i alla hans verk, nämligen hans intelligens och individualitet. Hans filmkarriär fortsatte hela hans liv och det är filmer från lite olika delar av Bowies liv som jag tycker är värda att vara med i min lista. Här är mina tre favoritfilmer med David Bowie:
 

3. “Merry Christmas Mr Lawrence” (1983)

 
Kritikernas favoritfilm med Bowie, en brittisk-japansk dramafilm från 1983 regisserad av Nagisa Oshima. Bowie spelar en nyzeeländsk major vid namn Jack "Strafer" Celliers som fängslas av japanerna under andra världskriget. I filmen får man följa Cellier och hans kompanjoner i det japanska krigslägret. En film som är anmärkningsvärt rörande, och visar den mänskliga kostnaden av krig vid en av de mest omänskliga stunderna i världshistorien. Min favoritscen i filmen är när Bowie, för att rädda sin kompanjon som är på väg att bli dödad, ger den japanska vakten en förbjuden kyss:
 
 

2. “Mannen utan ansikte” (1976)

 
En filosofisk sci-fi-film utan dess like. Regisserad av den brittiske regissören Nicolas Roeg. Filmen handlar om en sorgsen utomjording, Thomas Jerome Newton, som spelas av Bowie. Newton kraschlandar sin farkost någonstans i New Mexico. Förklädd till en androgyn människa och utrustad med brittiskt pass reser han till Manhattan. Målet för resan är att hitta vattenresurser som kan hjälpa hans döende hemplanet.
 
Det är inte smink som gör att Bowie ser extra androgyn och utmärglad i denna film. Filmen spelades in under en dålig period för Bowie då droger och alkohol var en del av vardagen för rockstjärnan. Man kan inget annat att säga dock att hans dåliga skick passar utmärkt för den rollen hans spelar. ”Mannen utan ansikte” är en lite ovanlig film inom science fiction-genren men den har fantastisk scenografi och Bowies karaktär som utomjording kan inte klassas annat än vacker. Även när han ligger nerslumpad i en soffa i dvala av alkohol och droger tittandes på skräp-tv med en pistol i handen.
 
Large 029da73c76e0e51e938089e0538d1c4d man who fell to earth 2
 

1. Labyrint (1986)

 
Kan en blandning emellan Bowie, Monty Python och Jim Henson gå fel? I denna 80-talsklassiker som är skriven av Terry Jones från Monty Python och regisserad av Henson får vi träffa Bowie som ”The Goblin King”.
 
Filmen handlar om Sarah Williams som spelas av Jennifer Connelly. Sarah är en tonårstjej med livlig fantasi som tröttnar på att behöva ta hand om sin lillebror Toby. Hon kallar därför på goblinerna från sin favoritbok ”Labyrinth” och ber dem att föra bort hennes lillebror. Toby blir då tagen av den ondskefulle ”Goblin King” och hon är tvungen att följa med honom in till hans sagovärld för att rädda sin bror. En sagovärld i form av en labyrint, med snirkliga vägar och märkliga varelser.
 
En klassiker från min barndom som jag aldrig har slutat älska. Bowie med sina alltför tighta byxor och hans galna frisyr och snurrande kristaller mixat med Jim Hensons knasiga muppets. Lägg till en av de bästa soundtracksen någonsin och filmen är inget annat än en feel good-film för vilken generation som helst.
 
Bowies ”Magic Dance” förtjänar en länk för alla som har en dålig helg och behöver något som kan lyfta på humöret:
 
 
Vilken är din favoritfilm med David Bowie?
| 23 juni 2018 15:00 |